Vágólapra másolva!
Megsértette a személyes szabadsághoz és emberi méltósághoz fűződő jogait egy tüntetőnek 2006. október 23-án a rendőrség, ezért egymillió forintos kártérítést kell fizetniük a férfinek - mondta ki szerdán a Legfelsőbb Bíróság is. A férfit megütötték, megbilincselték és két napig fogva tartották. Az ügyben a rendőrség kért felülvizsgálati eljárást, de kérelmüket elutasították.
Vágólapra másolva!

Egymillió forint kártérítést kap a rendőrségtől az a tüntető, akit 2006. október 23-án indokolatlanul fogtak el Budapesten - erről döntött szerdán felülvizsgálati eljárásában a Legfelsőbb Bíróság. A Fővárosi Bíróság 2008 januárjában első fokon félmillió forint kártérítést ítélt meg Kollár Tibor rokkantnyugdíjas bányásznak, amiért a rendőrök tonfával fejbe ütötték, megbilincselték, majd két napig fogva tartották.

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokú, jogerős döntésében a nem vagyoni kártérítés összegét 1 millió forintra emelte fel és kimondta, hogy a hatóságok megsértették a férfi személyes szabadsághoz és emberi méltósághoz fűződő jogait. A bíróság egyben elrendelte, hogy a két alperes, a BRFK és a Készenléti Rendőrség magánlevélben fejezze ki sajnálkozását és ezt a levelet a károsult nyilvánosságra is hozhatja.

A jogerős ítélet ellen a BRFK felülvizsgálati kérelmet nyújtott be arra hivatkozva, hogy a bíróság ugyan jogerősen megszüntette a szabálysértési eljárást Kollár Tibor ellen, de a rendőrség gyanúja megalapozott volt, és így a férfit nem illeti meg kártérítés. A BRFK jogi képviselője szerint a 2006. október 23-i felfordulásban a rendőrség nem vizsgálhatta személyenként mindenki egyéni magatartását intézkedés közben.

A Legfelsőbb Bíróság ítélete szerint viszont a felülvizsgálati kérelem nem megalapozott, ezért fenntartotta a korábbi ítéletet, így a férfit megilleti az 1 millió forintos kártérítés.

Gaudi-Nagy Tamás, Kollár Tibor jogi képviselője szerint a Legfelsőbb Bíróság döntése jelentős fordulópont a 2006 őszén történtek megítélésében. Emlékeztetett, hogy több százan szenvedhettek jogsértést akkor, és jelenleg harmincnál is több ilyen ügy van folyamatban, amelyek közül öt esetben jogerős, a rendőrséget elmarasztaló ítélet is született.