Vágólapra másolva!
Felmentette a Legfelsőbb Bíróság (LB) azokat a szülőket, akiket korábban felfüggesztett börtönre ítéltek, mert nem voltak hajlandók kisfiuknak beadatni a kötelező védőoltásokat. Az eljárás kiskorú veszélyeztetése miatt folyt, de az LB szerint nem történt bűncselekmény.
Vágólapra másolva!

A Legfelsőbb Bíróság (LB) felmentette azokat a szülőket, akik korábban nem engedték, hogy védőoltásokat kjapjon gyermekük. A szülők elvi okokból nem adatták be 2002-ben született fiuknak a 15 hónapos és a 3 éves korában járó védőoltásokat, mert szerintük az többet ártott, mint használt volna a gyereknek.

Korábban az első- és másodfokú bíróság is bűnösnek mondta ki a szülőket kiskorú veszélyeztetése miatt. Az első körben 1 év 10 hónap börtönbüntetést szabtak ki a szülőkre, amit a másodfokú megyei bíróság hat hónapra szállított le, 2 év próbaidőre felfüggesztve. Az LB azonban megváltoztatta az ítéletet. A felmentést a bíró azzal indokolta, hogy a szülők kimerítették a fertőző betegségek elleni védekezés elmulasztása elnevezésű szabálysértést, de bűncselekményt nem követtek el - közölte a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ).

Az LB szerint csak távoli veszélye állt fenn a valódi megfertőződésnek, illetve egészségkárosodásnak azzal, hogy a szülők nem adatták be gyermeküknek a 15 hónapos és a 3 éves korban esedékes védőoltásokat, ezért a bíróság szerint nem volt szó bűncselekményről. (A probléma hátteréről bővebben korábbi cikkünkben olvashat.)