Bajnai összefut Fico helyettesével

Vágólapra másolva!
Rövid és nem hivatalos találkozót tart szombaton Bajnai Gordon kormányfő és Dusan Caplovic szlovák miniszterelnök-helyettes. A két ország között feszült a viszony, legutóbb a szlovák nyelvtörvény szigorítása miatt különbözött össze a a pozsonyi és a budapesti kormány.
Vágólapra másolva!

A magyarországi szlovákok napja alkalmából rendezett ünnepségen szombaton várhatóan találkozik Bajnai Gordon miniszterelnök Dusan Caplovic szlovák miniszterelnök-helyettessel, emberjogi és kisebbségügyi miniszterrel.

Az ünnepséget Dabas-Sáriban tartják, a találkozót - mely a tervek szerint rövid lesz és nem hivatalos - Lubomír Sisák, a szlovák miniszterelnök-helyettes szóvivője jelentette be.

A két ország között évek óta feszült a viszony, elsősorban a szlovákiai magyar kisebbség kezelése miatt. A kapcsolat az után romlott meg, hogy a szlovák kormánykoalíciónak 2006-ban tagja lett a magyarellenes kirohanásairól ismert Ján Slota pártja.

A feszültséget növelte, hogy a szlovák parlament június 30-án szigorította a nyelvtörvényt, mely szerint akár ötezer eurós büntetéssel is járhat a magyar nyelv használata a közhivatalokban az olyan településeken, ahol a magyarok aránya nem éri el a 20 százalékot.

A törvény ellen többek között a Külügyminisztérium is tiltakozott, Bajnai Gordon pedig azt mondta, súlyosan árt a szlovák-magyar kapcsolatoknak, ennek fényében pedig át kell gondolni, mikor van értelme megtartani a tervezett kormányfői találkozót.