Baki csúszott a képviselői költségtérítési törvénybe

Vágólapra másolva!
Egyből módosítani is fogják a képviselői költségtérítésre vonatkozó új szabályozást, mert a hétfőn elfogadott módosítások értelmében egyes képviselők másfél-kétszer annyi pénzt kaphatnának jövőre, mint eddig. A törvényjavaslatot benyújtó Göndör István szocialista képviselő ígéri, hogy még ősszel, tehát az új szabály hatályba lépése előtt becsukják a kiskaput.
Vágólapra másolva!

Ősszel korrigálhatja a parlament azt a bakit, amely miatt a parlamenti képviselők egy része a költségtérítés jövő évi megszüntetésével a jelenlegi költségtérítése dupláját kaphatja választókerületi pótlék címén - közölte Göndör István (MSZP) a költségtérítés megszüntetését indítványozó javaslat előterjesztője.

A parlament hétfőn óriási többséggel megszavazta a képviselői költségtérítésekre vonatkozó szabályok módosítását. A szocialista Göndör István nyújtotta be a javaslatokat, amelyek enyhe szigorítások bevezetésével próbálják csillapítani a költségtérítések rendszere miatti társadalmi felháborodást.

A javaslat értelmében megszüntetik a költségtérítés fogalmát, még az alkotmányból és a képviselők díjazásáról szóló, 1990-es törvény címéből is kihúzták a szót. A képviselők által kapott bruttó összeg azonban lényegében nem változna, hiszen a költségtérítés helyett bevezetnének egy bérpótlékot, amely ugyanúgy a választókerület és Budapest közti távolságtól függne, és megmaradna a lakhatási támogatás is, akárcsak a mostani rendszerben.

A változás annyi lenne, hogy a képviselő összes jövedelmét, így a pótlékot is adókötelessé tennék. Az adóalapot az szja-törvény alapján elszámolt költségekkel lehetne csökkenteni.

A Népszava pénteki számában arról írt, hogy csaknem 70 képviselő akár jelenlegi költségtérítésének a dupláját, míg más társaik a másfélszeresét vihetik haza a hétfőn elfogadott törvény alapján.

Göndör István elmondta, hogy az eredeti javaslata szerint egy olyan képviselő, aki csupán egy bizottságnak a tagja, 70-80 ezer forintos havi veszteséget könyvelt volna el jövőre. Az új, végül a parlament által elfogadott törvényjavaslat szerint ez most csak hozzávetőleg 20 ezer forint lesz. Tény azonban, hogy azoknál, akik nem csupán egy bizottsági tagság után kapják a pótdíjat, az új rendszer torzít - közölte a szocialista politikus. Szerinte ezért most a pótdíjakat át kell tekinteni az érintett csaknem 70 ember esetében.

Göndör István elmondta, ősszel a parlament elé terjeszt egy törvénymódosítást, amely 2010. január 1-re, mire a jogszabály hatályba lép, rendezi a kérdést. A szocialista politikus szerint a gyors törvényalkotás miatt fordulhatott elő a baki.