Hagyó kirúgatná Kocsis István BKV-vezért

Vágólapra másolva!
Kevesebb mint egy évvel a kinevezése után komolyan veszélybe került a BKV vezérigazgatójának, Kocsis Istvánnak a pozíciója, miután a kiszivárgott hírek szerint Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes közölte vele, hogy elvesztette a városvezetés bizalmát. A Kocsis vezette BKV többször is magyarázkodásra szorult a cég által kötött tanácsadói szerződések és a korábban általa vezetett Magyar Villamos Művek gyanús ügyei miatt.
Vágólapra másolva!

Rövidesen ismét vezetőváltás történhet a fővárosi tömegközlekedést ellátó BKV élén, mivel Kocsis István vezérigazgatóban megrendült a városvezetés jelentős részének bizalma - közölte pénteken az MTI névtelen fővárosi politikusokra hivatkozva. Állításuk szerint a szocialista főpolgármester-helyettes, Hagyó Miklós péntek délelőtt tájékoztatta a bizalomvesztésről Kocsis Istvánt, és erről levelet írt Steiner Pálnak, az MSZP fővárosi frakcióvezetőjének. Hagyó környezetében az [origo]-nak megerősítették, hogy a főpolgármester-helyettes ilyen tartalmú levelet küldött.

Steiner Pál az MTI-nek azt mondta, hogy teljes mértékben egyetért a főpolgármester-helyettes levelében foglaltakkal, és ezek alapján nem tartja kizártnak, hogy rövidesen vezetőváltás lehet a BKV-nál. A cég kommunikációs igazgatója, Székelyné Pásztor Erzsébet annyit közölt csak, hogy Kocsis István nem kíván reagálni az esetleges távozásáról szóló értesülésre.

Az utóbbi időben a sajtó "egyre újabb, gyanús ügyletekkel vádolja meg" Kocsis Istvánt még a Magyar Villamos Művek (MVM) vezérigazgatójaként végzett tevékenységével kapcsolatban - idéz Hagyó leveléből az MTI. Az MVM jogi képviselője április elején tett feljelentést a rendőrségen "a társaság korábbi vezetése által kötött kétes ügyletek miatt". Korábban az Index az MVM-nél lefolytatott belső vizsgálatra hivatkozva azt írta, hogy több milliárd forint aggályos pénzmozgást tártak fel a cégnél.

Kocsis tagadta, hogy szabálytalanságokat követett volna el, és az MTI szerint Hagyó is azt írta, nincs oka kételkedni a vezérigazgató szavában, és reméli, hogy az ügyet mihamarabb tisztázza a kezdeményezésére indult jogi eljárásban. A főpolgármester-helyettes szerint azonban egy hosszadalmas jogi eljárás során könnyen olyan hangulat alakulhat ki, hogy a vezérigazgatót ért "újabb gyanúsítások miatt a BKV Zrt.-re is rávetülhet a gyanú árnyéka", és ez ronthatja a cég tárgyalási pozícióit, helyzetét és társadalmi megítélését. Hagyó szerint ezért indokolt átgondolnia az MSZP-frakciónak, hogy kell-e, szükséges-e az adott helyzet politikai kezeléséért, a koalíciós partnerével egyeztetve, lépéseket tennie - írja az MTI.

Steiner Pál az MTI-nek azt mondta, abban teljesen igaza van Hagyó Miklósnak, hogy a sajtóban megjelentek valóságtartalma nem ismert ugyan, de az állandó sajtónyomás miatt elkerülhetetlen a frakció politikai állásfoglalása. Már csak azért is, mivel az MSZP-frakciónak jelentős szerepe volt abban, hogy - mint mondta, több korábbi kormánytag szorgalmazására - támogatták Kocsis István vezérigazgatói kinevezését - magyarázta Steiner.

Demszky Gábor főpolgármester szabadságon van, őt Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes helyettesíti, aki nem kívánta kommentálni Hagyó felvetését. Hozzátette, hogy ő is csak az MTI-től értesült Hagyó leveléről. A főpolgármesteri kabinet hétfői ülésén nincs ilyen jellegű előterjesztés, de informálisan várhatóan szóba kerül a téma - mondta az [origo]-nak Nyáry Krisztián, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója. Hozzátette, hogy a szabadságáról visszatérő Demszky részt vesz az értekezleten, Hagyó azonban nem, mert ő épp vasárnap kezdi meg egy hónapos szabadságát.

Fónagy János, a gazdasági bizottság fideszes alelnöke az [origo]-nak azt mondta: a tervezett leváltás híréről ő is csak most értesült, és nem tudja, mi volt a közvetlen kiváltó oka Hagyó döntésének. Ugyanakkor hozzátette: hallott a "cirkuszokról", és ez "benne volt a levegőben". Fónagy azt mondta: cirkuszokon az MVM-ben folyó és Pakssal kapcsolatos vizsgálatokat értette.

John Emese SZDSZ-frakcióvezető az MTI-től értesült a felvetésről, és mint mondta, még tájékozódni akar az ügyben. Annyit jegyzett meg, hogy a BKV a főpolgármester-helyettes irányítása alá tartozik, és így természetes, hogy ő kezdeményez bármilyen lépést. Hozzátette: azon azért csodálkozik, hogy Hagyó Miklós nem a hétfői városvezetői értekezleten vetette fel ezt a kérdést.

Kocsis Istvánt tavaly augusztus végén több mint tíz pályázó közül választotta meg öt évre BKV vezérigazgatójának a főváros gazdasági bizottsága. Egy névtelenséget kérő főpolgármesteri hivatali munkatárs szerint a BKV-vezér eltávolítása nem egyszerű feladat, ha ugyanis alapos indok nélkül váltják le, akkor egy kockázatos munkaügyi perrel is számolnia kell a fővárosnak.

Bagdy Gábor, a gazdasági bizottság KDNP-s tagja az [origo]-nak azt mondta: a BKV-vezér esetleges leváltásáról a gazdasági bizottságnak kell döntenie, a gyakorlatban pedig Hagyó előterjesztésére tudják majd tárgyalni Kocsis ügyét. Bagdy szerint amíg a két koalíciós párt nem állapodik meg, addig nem várható ilyen előterjesztés. A döntést a bizottság egyszerű többséggel hozza majd meg.

A KDNP-s politikus szerint Kocsis mögül nagyon gyorsan "kiszaladt" a támogatás, még szinte ki sem nevezték, de a városvezetés már "megpróbálta kordában tartani". Bár Kocsis kinevezését az általa készített, a BKV megújítására vonatkozó javaslatcsomaggal indokolták, Bagdy szerint a főváros vezetése megakadályozta, hogy tárgyalják is ezeket a javaslatokat. Bagdy azt mondta: egy újabb vezetőváltás a BKV élén drámai következményekkel járna, hiszen így hosszabb átmeneti időszakra vezető nélkül maradna a vállalat.

A BKV többször is magyarázkodásra kényszerült a cég nagy értékű tanácsadói szerződései miatt is. A Budapesti Rendőr-főkapitányság pedig április végén közölte, hogy nyomozást indítottak több BKV-szerződés ügyében hűtlen kezelés gyanúja miatt.