Nyomoz a VPOP a nemzeti vagyonkezelő ellen

Vágólapra másolva!
Többek között számviteli rend megsértése miatt indított nyomozást a Vám- és Pénzügyőrség Nyomozó Hivatala a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-nél. A cég többek között tavaly és tavalyelőtt sem készített vagyonleltárt és vagyonmérleget, a Vagyongazdálkodási Tanácsnak pedig 2008-ban nem volt elfogadott üzleti terve - állítja az állami társaságot feljelentő Budai Gyula, a Magosz-igazgató. 
Vágólapra másolva!

Nyomozást rendelt el az ügyészség Budai Gyula, a Magosz szövetségi igazgatójának feljelentése alapján a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) 2008-as tevékenységével és működésével kapcsolatban. Ezt maga Budai Gyula jelentette be vasárnap. A nyomozást a Vám- és Pénzügyőrség Közép-Magyarországi Regionális Nyomozó Hivatala végzi "beszámoló-készítési és egyéb kötelezettség megszegése", illetve számviteli rend megsértésének gyanúja miatt.

Budai Gyula korábban már a pénzügyminiszterhez és az Állami Számvevőszékhez (ÁSZ) is fordult az ügyben. A politikus szerint az MNV Ellenőrző Bizottsága május 3-án elfogadott jelentésében súlyos törvénysértéseket állapított meg az MNV Zrt. és a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács működésével kapcsolatban. A vizsgálat szerint az MNV 2007-ben és 2008-ban sem készített vagyonleltárt és vagyonmérleget. A Vagyongazdálkodási Tanácsnak pedig 2008-ban nem volt elfogadott üzleti terve. Ez megkérdőjelezi a vagyonkezelés átláthatóságát, hogy az MNV 2008-ban a rábízott vagyont számviteli politika és számlarend nélkül kezelte - mondta a politikus.

Budai szerint az eljárás végéig mindenképpen fel kellene függeszteni minden privatizációt, illetve Oszkó Péter pénzügyminiszternek fel kellene mentenie Tátrai Miklóst, az MNV vezérigazgatóját, akinek a személyes felelősségét is megállapította az Ellenőrző Bizottság jelentése. A Magosz szövetségi igazgatója szerint amennyiben ezeket nem teszi meg, akkor magának Oszkó Péternek kell lemondania, mert nem képes ellátni a tulajdonosi feladatokat.