Nyilatkoztatják tisztességéről a BKV-vezért

Vágólapra másolva!
Bár állítólag megrendült a bizalom Kocsis István BKV-vezérigazgatóban, hétfőn a főpolgármesteri kabinet úgy döntött, a cégvezető a posztján maradhat. A városházán csak egy nyilatkozatot várnak Kocsistól, amelyben leírja, hogy nem igazak azok a hírek, amelyek a korábban általa vezetett MVM offshore-ügyleteiről szólnak. Az MVM-milliárdok után a rendőrség is nyomoz.
Vágólapra másolva!

Posztján maradhat Kocsis István, a BKV vezérigazgatója, akiről múlt pénteken még olyan hírek jelentek meg, hogy Hagyó Miklós szocialista főpolgármester-helyettes közölte vele, elvesztette a főváros bizalmát. Hagyó nem nyilatkozott, de az MSZP fővárosi frakciójának vezetője, Steiner Pál megerősítette, hogy a főpolgármester-helyettes ilyen tartalmú levelet küldött neki.

Hagyó közben elment szabadságra, így ő nem vett részt a főpolgármesteri kabinet hétfői ülésén, ahol téma volt a Kocsissal szembeni állítólagos bizalomvesztés. Steiner Pál az ülés után az [origo]-nak azt mondta, az a döntés született, hogy a BKV-vezér maradhat a posztján, de felkérik a közlekedési társaság felügyelőbizottságát, kérjen egy írásos nyilatkozatot Kocsistól.

Ebben a vezérigazgatónak arról kell nyilatkoznia, hogy igazak-e azok a hírek, melyek szerint a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) az ő vezetése alatt szabálytalan tranzakciókkal jelentős összegeket juttatott külföldi offshore cégeknek, illetve ha nem, akkor milyen jogi lépéseket tett a híresztelések ellen.

A BKV hétfőn közleményben tagadta, hogy bármilyen konfliktus lett volna a vezérigazgató és a főpolgármester-helyettes közt. A cég közleménye szerint Hagyó és Kocsis még péntek délelőtt találkoztak, és biztosították egymást a "korrekt együttműködésről".

Kocsis Istvánt - Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök utasítására - tavaly márciusban menesztette az MVM éléről Veres János pénzügyminiszter. Távozása után a cégnél belső vizsgálatok indultak, amelyek "a szokásostól eltérő", illetve "aggályos" tranzakciókra hívták fel a figyelmet, amelyek során több milliárd forint vándorolt ismeretlen tulajdonosi hátterű cégekhez. A szabálytalanságokról az Index számolt be először. Kocsis a lapnak június végén adott interjúban azt mondta, a kifogásolt ügyletekről részben nem tudott, részben pedig szabályosak voltak. Az offshore cégekre szerinte azért volt szükség, mert Szerbiában és Boszniában készültek terjeszkedésre.

Az aggályos offshore-tranzakciók miatt az MVM képviseletében eljáró ügyvédi iroda idén április 9-én feljelentést tett a Nemzeti Nyomozó Irodánál (NNI), bár azt nem közölték, pontosan melyik ügylet miatt milyen bűncselekményt feltételeznek. Az NNI az [origo] érdeklődésére azt közölte: április 15-én rendeltek el nyomozást hűtlen kezelés bűntett és más bűncselekmény gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen. Az NNI a nyomozás részleteiről az eljárás érdekeire hivatkozva nem kívánt nyilatkozni.