Vizsgálják a betegektől pénzt kérő kaposvári céget

Vágólapra másolva!
Vizsgálja az Egészségügyi Minisztérium, hogy jogosan kérnek-e díjat különféle diagnosztikai szolgáltatásokért a kaposvári egészségügyi centrumban, és betartják-e a várólista vezetésre vonatkozó előírásokat. A Magyar Nemzet számolt be arról, hogy az egészségügyi centrum bérbe adta egy kft.-nek a rákdiagnosztikai vizsgálatok elvégzéséhez szükséges gépeket, miközben a betegek hónapokat várnak a vizsgálatokra.
Vágólapra másolva!

Vizsgálatot rendelt el az Egészségügyi Minisztérium hétfőn a Kaposvári Egyetem Egészségügyi Centrumában. A vizsgálattal azt akarják kideríteni, hogy az intézmény a diagnosztikai szolgáltatásokért jogosan kér-e térítési díjat a betegtől, illetve betartja-e a várólista vezetésre vonatkozó előírásokat - közölte a tárca, amely az ügy kivizsgálására az Egészségbiztosítási Felügyeletet és az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt kérte fel.

A minisztérium közleménye szerint a beutalóval érkezett betegeket az intézmény köteles térítésmentesen ellátni és a vizsgálatokat elvégezni. "Amennyiben az intézmény a közfinanszírozott szolgáltatáson túl is végez magánszolgáltatást, azt átláthatóan, elkülönítetten kell végeznie" - tették hozzá. Egy közfinanszírozott szolgáltatáson belül pénzért a várólistán senki sem kerülhet előrébb.

A Magyar Nemzet számolt be hétfőn arról, hogy a Kaposvári Egyetem alá tartozó egészségügyi centrumban a betegeknek két-három hónapot is várniuk kell a rákdiagnosztikai (CT, vagyis computer tomográf, és MR, vagyis mágneses rezonancia) vizsgálatokra. Ezzel szemben térítési díj ellenében hamarabb sorra kerülnek, ha annál a kft.-nél jelentkeznek vizsgálatra, amely bérbe vette az egészségügyi centrum gépeit. A lap szerint ugyanakkor kétséges, hogy érvényes-e a bérleti szerződés, mivel a centrum igazgatója, Bogner Péter egyedül nem írhatta volna alá a megállapodást.

A lapnak Repa Imre, a Kaposvári Egyetem rektora azt mondta, hogy nincs várólista, a hosszú várakozást a nehézkes beutalás és az adminisztráció okozza.

A lap szerint a kft.-nél jelentkező betegeknek kétszer-háromszor annyit kell fizetniük a vizsgálatokért, mint amennyi ugyanezért járna az állami intézménynek az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól, így - írja a Magyar Nemzet - a kft. magas hasznot vág zsebre. A Magyar Nemzet szerint kapcsolat van a gépeket bérlő cég egyik tulajdonosa és a gépeket bérbeadó egészségügyi centrum igazgatója közt, ketten tulajdonosai egy másik, szintén diagnosztikára szakosodott cégnek.