Hagyó szerint átverés volt a BKV-vezér közleménye

Vágólapra másolva!
Bár a BKV hétfőn még azt közölte, hogy Kocsis István vezérigazgató továbbra is élvezi Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes és a városvezetés bizalmát, Hagyó kedden közleményben jelezte: fenntartja korábbi álláspontját, amely szerint a főváros bizalma megrendült Kocsisban. A vezérigazgatónak korábbi munkahelye, a MVM offshore-ügyletei miatt kell magyarázkodnia, miután az állami energiavállalat több milliárd forintot utalt ismeretlen hátterű cégeknek.
Vágólapra másolva!

Nyilatkozatháború alakult ki a BKV, illetve a közlekedési társaságot is felügyelő MSZP-s főpolgármester-helyettes, Hagyó Miklós közt. Előbb a BKV cáfolta egy hétfői közleményben, hogy igazak lennének a cég vezérigazgatójának, Kocsis Istvánnak a menesztéséről szóló hírek, majd kedden Hagyó adott ki közleményt, amelyben azt írta: a BKV előzetes egyeztetés nélkül ragadott ki egy részletet kettejük négyszemközti tárgyalásából, azt a látszatot keltve, mintha a főpolgármester-helyettes megváltoztatta volna korábbi álláspontját.

Kocsis és Hagyó július 3-án, pénteken találkozott egymással, de közleményeik tanúsága szerint másként emlékeznek az ott elhangzottakra. A BKV hétfőn kiadott közleménye szerint a felek "korrekt együttműködésről biztosították egymást", illetve hogy a vezérigazgató továbbra is élvezi a főpolgármester-helyettes bizalmát. Hagyó szerint azonban ő annak a levélnek a tartalmát ismertette vele, amelyet az MSZP fővárosi frakciójának küldött.

Hagyó a levélben arról tájékoztatta a frakciót, hogy a városvezetés bizalma megrendült Kocsis iránt. A bizalomvesztés okaként a levél nem a vezérigazgató BKV-nál végzett munkáját, hanem az előző munkahelyén, az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek Zrt.-nél (MVM) feltételezett szabálytalan tranzakciókat jelölte meg.

Kocsis Istvánt - Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök utasítására - tavaly márciusban menesztették az MVM éléről. Távozása után a cégnél belső vizsgálatok indultak, amelyek "a szokásostól eltérő", illetve "aggályos" tranzakciókra hívták fel a figyelmet, amelyek során több tízmilliárd forint vándorolt ismeretlen tulajdonosi hátterű cégekhez. A szabálytalanságokról az Index számolt be először, a belső vizsgálati jelentésre hivatkozva.

A szabadságon lévő Hagyó nevében a főpolgármester-helyettesi iroda keddi közleményében megerősítette, hogy levelében azt írta: bár tiszteletben tartja az ártatlanság vélelmét, Kocsisnak minél hamarabb tisztáznia kell magát, mert "könnyen kerekedik, kerekedhet olyan hangulat, amelyben a vezérigazgató urat ért újabb gyanúsítások miatt a BKV Zrt.-re is rávetülhet a gyanú árnyéka, ami ronthatja a cég tárgyalási pozícióit, helyzetét és társadalmi megítélését".

Hagyó szerint a BKV felügyelőbizottsága ezen a héten tart ülés, ami alkalmat ad Kocsisnak, hogy megtegye azt a nyilatkozatot, amelyről a főpolgármesteri kabinet hétfői ülésén döntött. Ebben a vezérigazgatónak ki kellene jelentenie, hogy igazak-e az MVM offshore-ügyleteiről szóló, őt személyesen is érintő hírek, illetve ha nem, akkor milyen jogi lépéseket tett a híresztelések ellen.

Az [origo] kedden délután megkereste a BKV-t, de Kiricsi Karola, a közlekedési társaság szóvivője azt mondta, nem kívánnak reagálni a főpolgármester-helyettes közleményére. Később a cég mégis közleményt adott ki, amelyben azt írták: Kocsis István "megelégelte a légből kapott álhírek cáfolását, és határozott lépésre szánta el magát". A közlemény szerint a vezérigazgató a jó hírnév megsértése miatt "számos sajtóorgánummal" szemben tett lépéseket a peres eljárás megindítására.