Oszkón nem múlna az MNV-főnök kirúgása

Vágólapra másolva!
Bár a hét elején Oszkó Péter pénzügyminiszter közölte Tátrai Miklóssal, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vezérigazgatójával, hogy megrendült benne a bizalma, továbbra sem dőlt el véglegesen Tátrai sorsa. A vagyonkezelő vezetőjének széke az után kezdett el inogni, hogy született egy elmarasztaló belső jelentés, majd a pénzügyőrség is nyomozni kezdett számviteli fegyelem megsértése miatt.
Vágólapra másolva!

Oszkó Péter pénzügyminiszter a hét elején jelezte Tátrai Miklósnak, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) vezérigazgatójának, hogy megingott benne a bizalma - erősítette meg az [origo]-nak az MNV egyik név nélkül nyilatkozó munkatársa.

A Népszabadság szerdán arról számolt be, hogy az MNV Zrt. vezérigazgatója hétfőn a pénzügyminiszterrel, kedden pedig Bajnai Gordon kormányfővel találkozott. A napilap szerint Oszkó közölte Tátraival: ha rajta múlik, távoznia kell posztjáról a MNV vezérigazgatójának, és indoklásként az együttműködés hiányát nevezte meg. Az MNV tulajdonosi jogait a Pénzügyminisztérium (PM) látja el.

Az MNV munkatársa megerősítette, hogy a pénzügyminiszter valóban az együttműködést hiányolta Tátraitól, a tárgyalás részleteiről azonban nem tudott beszámolni. Forrásunk szerint Tátrai többször is kezdeményezett személyes találkozót Oszkóval, a tárcánál azonban ezeket mindig elhárították. A hét eleji megbeszélésen kívül a miniszter és a vezérigazgató mindössze egyetlen alkalommal találkozott, Oszkó három hónappal ezelőtti beiktatása után - közölte forrásunk.

Az MNV egyik, szintén névtelenséget kérő tisztviselője azt mondta, hogy Tátrai jóval kevesebbet kommunikált Oszkóval, mint az előző pénzügyminiszterrel, Veres Jánossal. Ebben - forrásunk szerint - nyilván szerepe volt annak is, hogy Tátrai korábban államtitkárként dolgozott a Veres János által irányított minisztériumban, így kettejük kapcsolata jóval szorosabb volt.

A Népszabadság szerint Bajnai az MSZP-frakció véleményének ismerete nélkül nem akar dönteni Tátrai sorsáról. A lap szerint a kormányfő szerdán és csütörtökön egyeztet a szocialista frakcióval.

Tátrai lehetséges felmentését az MNV Zrt. szóvivője, Száraz Gábor nem kívánta kommentálni. Megkerestük a PM-et is, többek között arra voltunk kíváncsiak, hogy valóban elhárították-e Tátrai egyeztetésre vonatkozó kezdeményezéseit. A tárca sajtóosztálya mindössze annyit válaszolt, hogy a pénzügyminiszter értékeli az MNV Zrt eddigi tevékenységét, az értékelés még nem fejeződött be.

Szollár Domokos kormányszóvivő keddi sajtótájékoztatóján Tátrai lehetséges elmozdításáról mindössze annyit mondott: a PM vizsgálja, hogy jól működik-e a MNV, kell-e változtatni a szervezet működésén. "Semmi különöset nem látok abban, ha egy pénzügyminiszter a hozzá tartozó intézményeket, szervezeteket időről időre áttekinti, megvizsgálja, hogy minden rendben működik-e" - fogalmazott Szollár.

A 2008. január elsejével - az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt., a Kincstári Vagyoni Igazgatóság és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet jogutódaként - létrejött MNV Zrt. működését az elmúlt hetekben számos kritika érte. Többek között a sukorói ingatlancsere, illetve a bábolnai privatizáció miatt. Az ügyészség pedig június 19-én nyomozást rendelt el az MNV kapcsán arra a jelentésre hivatkozva, amit az MNV ellenőrző bizottsága készített a vagyonkezelő tavalyi működéséről. A jelentés többek között megállapítja, hogy a MNV tavaly nem rendelkezett vagyonnyilvántartással, nem tette átláthatóvá azt, hogy milyen vagyonelemek felett rendelkezik. (Az erről szóló cikkünket itt találja.)