Szabálytalanul választhat új elnököt az SZDSZ vasárnap

Vágólapra másolva!
Az SZDSZ jószolgálati és etikai bizottsága szerint szabálytalanul hívták össze a párt vasárnapi küldöttgyűlését, így az ott hozott döntések is szabálytalanok lesznek. Az ülésnek nincs időrendje, és a tavalyi küldöttek döntenek majd, ami ellentétes a párt alapszabályával - állítja a bizottság.
Vágólapra másolva!

Szabálytalanul hívták össze az SZDSZ vasárnapi küldöttgyűlését, így a döntések és határozatok is szabálytalanok lesznek a párt jószolgálati és etikai bizottsága szerint. Ha a tisztújítási határozatot bíróság előtt megtámadja bármely tag vagy esetleg az ügyészség, akkor a bíróság megsemmisítheti azt.

A csütörtökön az MTI birtokába került bizottsági állásfoglalás szerint azzal, hogy az SZDSZ országos tanácsa (ot) a küldöttgyűlés összehívásakor nem döntött a küldöttválasztás időrendjéről, sőt a tavalyi küldötteket rendelte küldöttnek tekinteni, megsértette a párt alapszabályát. "Ebből következően a 2009. július 12-i küldöttgyűlés nem lett szabályosan összehívva" - olvasható az állásfoglalásban, amelyet Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere, országos ügyvivő kért a jószolgálati és etikai bizottságtól. A testület szerint a küldöttgyűlésen nem pótolható az elmaradt küldöttválasztás.

Azzal a felvetéssel kapcsolatban, hogy a párt ügyvivői testülete (üt) jogosult-e ebben a kérdésben dönteni, a testület úgy foglalt állást, hogy az üt - vagy bármely más szerv - által hozott döntés politikai, és nem teszi szabályossá a küldöttgyűlés összehívását és megtartását.

Szerdán az MTI szabad demokrata forrásból úgy értesült, kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy szabályszerű lesz-e az SZDSZ vasárnapra összehívott tisztújító küldöttgyűlése. A jelenlegi helyzetben, illetve a tavaly kirobbant elnökválasztási botrányt követően az SZDSZ nem engedheti meg magának, hogy ne szabályszerű keretek között válasszon elnököt és ügyvivőket - figyelmeztettek.

Szerdán az SZDSZ üt azt közölte, hogy szabályszerűen fogják megtartani a vasárnapi küldöttgyűlést. A testület nem tartotta megalapozottnak a szabályszerűséget kifogásoló véleményeket.

Fodor Gábor a június 7-i európai parlamenti (EP) választások eredményének nyilvánosságra kerülése után jelentette be, hogy felajánlja lemondását a pártelnöki posztról. Az országos tanács következő héten tartott ülésen Fodor Gábor hivatalosan is lemondott. Az ot akkor úgy döntött, hogy a tisztújító küldöttgyűlést július 4-re hívja össze. Miután többen is szabálytalannak tartották a küldöttgyűlés összehívását, az országos tanács később úgy határozott, hogy július 12-én kell megtartani a tisztújítást. A küldöttgyűlés az elnök mellett a 12 tagú ügyvivő testület összetételéről is dönthet.