Vágólapra másolva!
Felfüggesztett börtönről 8,1 millió forintos pénzbüntetésre enyhítette csütörtökön jogerős ítéletében a bíróság a Miniszterelnöki Hivatal volt helyettes államtitkárának, Kodela Lászlónak az adócsalásért kiszabott büntetését. A K&H-botránnyal összefüggésben megvádolt Kodelát a hivatali befolyással üzérkedés vádja alól felmentették.
Vágólapra másolva!

Jogerősen 8,1 millió forint pénzbüntetésre enyhítette a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön Kodela László, a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) volt helyettes államtitkára első fokon kiszabott, felfüggesztett börtönbüntetését adócsalás miatt. A Kulcsár-ügyként elhíresült K&H-botránnyal összefüggő, hivatali befolyással való üzérkedés vádja alól jogerősen is felmentették a volt helyettes államtitkárt. A Fővárosi Bíróság tavaly júniusban első fokon még 1 év, 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre és 2 millió 400 ezer forint pénz mellékbüntetésre ítélte Kodelát adócsalás miatt. A hivatali befolyással való üzérkedés vádja alól akkor is felmentették.

Adócsalással azért vádolták a volt helyettes államtitkárt, mert nem szerepeltette adóbevallásában azt a 100 ezer eurót és 100 ezer dollárt, amit Kulcsár Attilától kapott - úgymond - árfolyamvesztesége pótlásaként. A Fővárosi Bíróság az ítélet indoklásában kiemelte, hogy a jogi diplomával rendelkező vádlott, akinek befektetéseit a K&H Equities-nél forintban tartották nyilván, nem hihette, hogy a neki átadott eurók és dollárok után a bank már fizetett adót. Ugyanerre a véleményre jutott a másodfokú bíróság is. Tóth Éva bírónő, a Fővárosi Ítélőtábla tanácselnöke a csütörtöki jogerős ítélet szóbeli indoklásában azt mondta: kétségtelen, hogy ezt az összeget Kodela László el akarta titkolni.

Az ügyészség szerint Kodela László 2003-ban 5 millió forintot kapott Kulcsár Attilától, akinek állítólag azt ígérte: magas beosztású rendőrségi vezetőknél eléri, hogy ne induljon nyomozás a brókerügyben. A Fővárosi Bíróság azonban elfogadta Bárándy Péter védő érveit, és a MeH volt helyettes államtitkárát bizonyítékok hiányában felmentette a hivatali befolyással való üzérkedés vádja alól. Ezt a felmentést az itélőtábla is helyben hagyta.

Tóth Éva azzal indokolta a büntetés enyhítését, hogy túlzottan súlyosnak találta a felfüggesztett börtönbüntetést Kodela esetében.