Megnevettetik Szilit a róla szóló találgatások

Vágólapra másolva!
Szili Katalin szerint megmosolyogtatóak azok a találgatások, amelyek szerint azért mondott le a házelnöki posztról, mert kormányfő, illetve az MSZP elnöke szeretne lenni. A szocialista politikus erről vasárnap a Kossuth Rádióban beszélt. Szili múlt héten jelentette be, hogy szeptemberben lemond a házelnöki posztról.
Vágólapra másolva!

Megmosolyogtatják Szili Katalint azokat az elemzések, amelyek miniszterelnök-, pártelnökjelölti vagy uniós biztosi ambícióiról szólnak - mondta a szocialista politikus a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában. "Ha ezekbe az irányokba mentem volna, nem köszönök le a házelnökségről. Minden ilyen találgatás alapvetően sántít" - fogalmazott Szili.

Az MSZP-s politikus közölte: Magyarországnak szüksége van egy erős baloldalra, és ő ennek újjáépítésében szeretne munkálkodni. Szili szerint az MSZP az elmúlt években feláldozta magát a neoliberális gazdaságpolitikának. Erre a gazdaságpolitikára ugyan szükség volt, de - Szili szerint - hosszú távon ezen belül is meg kell teremteni a szolidaritást és az igazságosságot.

Arra a felvetésre, hogy korábban többször kritizálta az MSZP politikáját, az Országgyűlés elnöke azt mondta: akkor követne el hibát, ha úgy gondolná, politikustársainak kell megfelelnie. "Azt tartom szem előtt, mi az, amit a társadalom tőlünk elvár" - fogalmazott Szili, aki hozzátette: valóban volt több olyan kérdés, amelyben a véleménye eltért az MSZP hivatalos álláspontjától.

Szili Katalin az MSZP múlt szombati, zárt ajtók mögött tartott kongresszusán jelentette be, hogy szeptemberben lemond házelnöki posztjáról. A politikus később újságíróknak azt mondta, a baloldal újjáépítése érdekében köszön le a szeptember 14-ei, első parlamenti ülésnapon. Hozzátette: nem vállal tagságot a pártot a választásokig irányító országos választási bizottságában. Az MTI szerint a házelnöki poszton Katona Bála lehet Szili utóda.