Kirobbantani is alig lehet Kókát

Vágólapra másolva!
Nem sok eszköz van az új SZDSZ-elnök Retkes Attila kezében ahhoz, hogy elzavarja a parlamenti frakció éléről Kóka Jánost. A képviselőcsoportban többen is kiállnak a frakcióvezető mellett, és ugyan Retkes felvetette a pártból való kizárást is, ez még Kóka egyik ellenfele szerint sem jó ötlet.
Vágólapra másolva!

"Ha Kóka János demokrata, akkor lemond a frakcióvezetői posztról" - ismételgette az [origo]-nak Retkes Attila, az SZDSZ vasárnap megválasztott új elnöke, miután többször is feltettük neki a kérdést, mi fog történni, ha a frakcióvezető mégse akarja otthagyni posztját. Retkes már vasárnapi győzelmi beszédében felszólította Kókát, hogy minél előbb mondjon le. (Retkes megválasztásáról itt olvashat.)

Kóka azonban jelezte, hogy maradni akar a frakció élén. Retkes erre hétfőn reggel úgy fogalmazott, ha a frakcióvezető nem hajlandó lemondani, akkor fegyelmi eljárás indul ellene, melynek vége a pártból való kizárás is lehet. A pártelnök az [origo]-nak hétfőn azt mondta: Kókának erkölcsi kötelessége lemondani, a vasárnapi küldöttgyűlésen tartott szimpátiaszavazáson - amely nem kötelező hatályú - a 400 jelenlévő küldöttből mindössze 10 gondolta azt, hogy a frakcióvezetőnek maradnia kell.

Az új pártelnök azért szorgalmazza a frakcióvezető lemondását, mert szerinte az elmúlt egy évben a frakció többször is a párt döntésétől eltérően tevékenykedett. "Felmérhetetlen károkat okozott az SZDSZ-nek, hogy az elmúlt egy évben a frakció szűk többsége állam volt az államban" - fogalmazott vasárnap Retkes.

Nehéz elmozdítani

Kókát azonban az új pártelnöknek nem lesz egyszerű elmozdítania. A frakcióvezetőt ugyanis csak a parlamenti frakció hívhatja vissza, a pártelnök nem. Márpedig Kóka ha nem is tudhat maga mögött nagy többséget, eddig mindig összehozta az elegendő számú szavazatot. A vagyandóról szóló június 29-i parlamenti szavazásnál például a SZDSZ erősen megosztott volt, de a 19 tagú frakcióból 10-en támogatták Kóka által támogatott vagyonadót, 7-en szavaztak ellene.

Egy névtelenséget kérő, Kókát nem támogató képviselő szerint a "tízek" - tehát a frakció többsége - kiállnak a frakcióvezető mellett, függetlenül attól, hogy Retkest nagy többséggel választották meg elnöknek. Ezek a képviselők Kóka személyében látják azt a garanciát, hogy a frakció úgy áll ki a kormány mellett, ahogy azt Bajnai Gordon kérte még a kinevezése előtt. Bajnai korábban a kormányt támogató képviselőktől egyenként kért támogató aláírást.

Több frakciótag indulatosan utasította vissza Retkes követelését. Lakos Imre, aki szintén megszavazta a vagyonadóról szóló törvényt az [origo]-nak, úgy fogalmazott: "szomorú, hogy az új elnöknek nincs más mondanivalója, csak annyi, hogy pusztuljon Kóka". A képviselő szerint Retkes állításával szemben nem igaz, hogy a frakció a párttal szemben politizált volna. "Valószínűleg azt se tudja, mit csinál a frakció" - mondta Lakos, aki szerint a pártelnök ahelyett, hogy fenyegetőzne és vádaskodna, inkább üljön le frakcióval egyeztetni.

Hasonlóan vélekedett Pető Iván is, aki szintén igennel voksolt a vagyonadóra. A SZDSZ egykori elnöke "politikai bugyutaságnak" nevezte, hogy Retkes meg akarja tagadni a párt elmúlt 15 évét, és arra hivatkozva akarja lemondatni Kókát, hogy szembement a pártvezetéssel. Pető szerint a frakció nem tett mást, mint kiállt a Fodor Gábor elnöksége idején hozott döntés mellett, miszerint támogatják a válságkezelő kormányt. Pető hozzátette: a frakcióvezető menesztésére vonatkozó kijelentéssel egyelőre nem kíván foglalkozni, erről ugyanis csak a frakció dönthet, a képviselőcsoportnak pedig szeptemberig nincs munkája.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kóka János, miután Retkes Attila felszólította a lemondásra

Eldurvulhat

Bőhm András annak ellenére, hogy nemmel szavazott a vagyonadóra, azt mondta: nem látja, miért kéne mennie Kókának, és szerinte a frakció nem is fogja lemondatni Kókát. Arról, hogy Retkes szerint elképzelhető Kóka kizárása is, Bőhm azt mondta: egy demokratikus pártban nem szokás embereket azért kizárni, mert nem mond le egy posztról. Horn Gábor viszont már mondta az [origo]-nak, hogy nem szerencsés, ha a frakció a párt stratégiájával ellentétesen cselekszik, a képviselők ugyanis nem egyéni jogon ülnek a frakcióban. Horn is hozzátette azonban: reméli, nem fog kizárásig fajulni a dolog.

A kizárás még egy Kóka lemondását szorgalmazó, névtelenül nyilatkozó képviselő szerint is végzetes lehet. A politikus szerint hosszú távon ez csak még jobban kiszélesítené a párton belüli konfliktust, és valószínűleg kizárási hullámot eredményezne a párton belül. "A kizárás nyilván nem állna meg Kókánál" - fogalmazott a politikus. Ha nincs kellő belátás Kókában, akkor lényegében felrobban és megszűnik az SZDSZ " - fogalmazott a politikus.