Retkes: Kókát kizárhatják az SZDSZ-ből

Vágólapra másolva!
Ha Kóka János frakcióvezető továbbra sem hajlandó lemondani posztjáról, akkor fegyelmi eljárás indul ellene, melynek vége a pártból való kizárás is lehet - jelentette ki hétfőn reggel Retkes Attila, az SZDSZ új elnöke.  Retkes közölte azt is, hogy nem lesznek leszámolások a pártban.
Vágólapra másolva!

Fegyelmi eljárás indul Kóka János ellen, ha nem mond le a frakcióvezetői posztról - közölte az MTV hétfő reggeli műsorában Retkes Attila, az SZDSZ új elnöke. Retkes szerint az eljárás a pártból való kizárással is végződhet. A frakcióvezető leváltásával az ügyvivői testület első ülésén foglalkoznak.

Retkes Attila megválasztása után azonnal felkérte Kóka Jánost, hogy minél hamarabb mondjon le. Ezt követően szimpátiaszavazást tartottak Kókáról, annak ellenére, hogy a frakcióvezető személyéről a küldöttgyűlés nem dönthet. A többség Kóka ellen szavazott, aki ez után elhagyta a küldöttgyűlés helyszínét.

"Nem mondok le, és a frakció is marad" - mondta később az MTI-nek Kóka, aki szerint a küldöttgyűlés hangulata és Retkes beszéde miatt "sorozatban fognak kilépni" a pártból a tagok. A frakcióvezető szerint a lényeget tekintve nem sok minden változott, mert eddig az előző elnök támadta sorozatosan a frakciót, ezután pedig Retkes fogja. "Úgy látom, hogy politikai szempontból sem történt változás. Továbbra is a frakció az egyetlen működőképes testületünk, és a válságkezelésnek is folytatódnia kell" - mondta Kóka.

Nem fognak csontvázak kidőlni a szekrényből, nem indulnak leszámolások - ismerte el Retkes Attila, mikor arról kérdezték, hogy a győzelmi beszédében emlegetett korrupciós ügyeknek lesz e következménye. Konkrétan csak az erzsébetvárosi ingatlanügyeket említette, és azt mondta, "nem véletlenül hívják a pártot sokan Strabag Demokraták Szövetségének"

Retkes Attila vasárnapi elnökké választása után azt mondta, bocsánatot kér a magyar társadalomtól többek között az SZDSZ korrupciós ügyei miatt, és az ő elnöksége alatt a korrupció árnyéka sem vetület a pártra. (Az elnökválasztásról szóló beszámolónkat itt olvashatja.)