Egész nyáron nem ér rá Sólyom a melegekre

Vágólapra másolva!
Elfoglaltságaira hivatkozva visszautasította Sólyom László köztársasági elnök egy meleg szervezet vezetőinek meghívását, akik a szeptemberre tervezett melegfelvonulás miatt szerettek volna vele beszélni a szabad gyülekezési joguk megvédéséről. A meghívásban nem szerepelt konkrét időpont, az államfő hivatala azonban erre a két hónapra sem talált alkalmas időpontot.
Vágólapra másolva!

Elutasította Sólyom László államfő a hazai melegszervezeteket tömörítő Magyar LMBT Szövetség meghívását egy találkozóra, ahol a melegek szabad gyülekezéshez való jogának megvédését szerették volna megvitatni az államfővel. A melegek arról is beszélni szerettek volna Sólyommal, milyen lépésekre van szükség a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberek jogegyenlőségének biztosítása érdekében.

Idén szeptember 5-én lesz a Meleg Méltóság Menete. A tavalyi felvonuláson több száz radikális ellentüntető támadt a felvonulókra. A rendőrség könnygázzal, vízágyúkkal oszlatta az ellentüntetőket, több tucat civil és rendőrök sérültek meg. Az LMBT Szövetség attól tart, hogy megismétlődhetnek a tavalyi atrocitások, mert a Jobbik már júniusban arra szövetkezett, hogy megakadályozzák a következő melegfelvonulást Budapesten.

"Az Alkotmányt sértő szándék és kijelentés tudatában Sólyom László elfoglaltságaira hivatkozva megtagadta a találkozót" - írta pénteki közleményében az LMBT Szövetség. Állításuk szerint a Köztársasági Elnöki Hivatal érdemben csupán a következőt válaszolta levelükre", amennyiben a Meleg Méltóság Menetével azonos időben és helyszínen olyan demonstrációt tartanak, amely törvénybe ütközik, a hatóságok feladata a vonatkozó jogszabályok betartatása."

A találkozóra hívó levelet június 16-án küldték el, a válasz a múlt hét elején érkezett meg - mondta az [origo]-nak Steigler Sándor, a felvonulást szervező Szivárvány Misszió Alapítvány kuratóriumának elnöke. Az LMBT Szövetség Steigler szerint nem javasolt konkrét időpontot a találkozóra, csak annyit szerettek volna, hogy még a szeptermber 5-i felvonulás előtt legyen: valamikor júliusban vagy augusztusban.

A Köztársasági Elnöki Hivatal az [origo]-val azt közölte, hogy "Sólyom László köztársasági elnök jelenleg évi rendes szabadságát tölti, családi körben. Az államfő nemzetközi kötelezettségeinek és más, halaszthatatlan teendőinek nyáron is eleget tesz." Szerettük volna megtudni, hogy milyen programjai vannak a nyár hátralevő részére az államfőnek, de erről részleteket nem árultak el.

Az államfői sajtóiroda ugyanakkor emlékeztetett Sólyom egy 2007-es beszédére és egy, ugyanabban az évben írt levelére a kisebbségi ombudsmannak. Sólyom mindkettőben az előítéletesség és az intolerancia ellen, az emberi méltóság védelmében foglalt állást. Az Országgyűlés előtt 2007. szeptember 10-én előadott beszédében az államfő egy mondatban utalt kifejezetten a melegek ügyére. Azt mondta: "Nem lehet eltűrni azt az erőszakot sem, amit ellentüntetők a homoszexuális-tüntetés után elkövettek." Ugyanebben a beszédben mondta Sólyom azt is: "szeretném, ha akiket illet, tudnák: a köztársasági elnök meghallja azok hangját, akik valóban félnek".

Az LMBT Szövetség pénteki közleményében sajnálatosnak nevezte, hogy "egy demokratikus elveken alapuló ország közméltósága lényegében figyelmen kívül hagyja egy hozzá forduló kisebbség kérését, tudván, hogy az LMBT emberek a felvonuláson és a magánéletben is durva, a szabadságjogokat sértő erőszaknak vannak kitéve".