Elkezdik irtani a Budapestet ellepő szúnyogokat

Vágólapra másolva!
Ellepték a szúnyogok Budapestet, ami az ÁNTSZ biológusa szerint várható volt a Duna áradása után. Az első légi írtás szerdán várható, amely során a város északi és déli területein irtják a szúnyogokat. A kritikus állapotba került XXII. kerületben rendkívüli földi irtást is bevetnek, igazi felfrissülés augusztus első napjaira várható.
Vágólapra másolva!

"A hatalmas árhullám után hatalmas szúnyoghullám érkezett, ami szinte törvényszerű. Most minden Duna-menti területen katasztrofális a helyzet. A XXII. kerületben spontán népharagot érzünk" - foglalta össze az aktuális fővárosi szúnyoghelyzetet az [origo]-nak Tajti László, a Közép-magyarországi ÁNTSZ biológusa. A kiértesítés és felkészülés után szerdán Budapesten, összesen 2000 hektáron kezdik meg a szúnyogok elleni légi, úgynevezett kémiai irtást.

Az irtás a város északi és déli részére terjed ki. Az északi területhez tartozik a Római part, a megyeri területek, az újpesti rész és a Margitsziget, határa Budakalász. A déli részhez a problémás XXII. kerület mellett Háros, Csepel, a Molnár sziget, Soroksár, a lágymányosi terület tartozik. Északi határa az egyetemi campus. Kérdésünkre, hogy miért nem irtanak a belvárosban, Tajti azt mondta, hogy a gócokra kell összpontosítaniuk, az olyan területeken, ahol "szétfújta a szél" - ilyen a belváros -, nem kezdhetik el "vadászgatni a szúnyogokat". Az ilyen helyekről szerinte természetes pusztulással fokozatosan kikopnak a szúnyogok.

Minden körülmény a szúnyogoknak kedvezett

A szúnyoginvázió az árvíz kötelező vonzata - mondja a biológus: "Bár tudom, hogy annak a nagymamának, aki két hétre kapta kölcsön az unokáját, és csukott ablaknál kell mesét olvasnia, nem nagy vigasz, de örüljünk, hogy az árvíznek mi csak a szúnyogját kaptuk". A szúnyogok szaporodásának a Duna magas tetőzése és az árhullám lassú apadása kedvezett leginkább, így hatalmas területen keltek ki a szúnyoglárvák. Ehhez jött a meleg és csapadékos időjárás kombinációja, a lakosság pechjére pedig a szélirány is eltért az uralkodótól és a tenyészőhelyekről a budai dombok felé vitte a szúnyogokat.

A légi szúnyogirtás megkezdése néhány napos előkészületet igényel, amely a hatóságok, önkormányzatok, méhészek kiértesítéséből áll. Addig is folyamatosan zajlik a földi irtás. Külön gondot okoz, hogy Budapest környékén technikailag lehetetlen a lárvákat irtani, mert megközelíthetetlen, vízügyi vagy természetvédelmi területen tenyésznek.

Noha a szúnyogok jelenlétét már napok óta érezni lehet, a légi irtás - ha az időjárás is megfelelő - csak szerdán indulhat. Tajti szerint azért nem lehetett korábban irtani, mert "el kell találni az optimális pillanatot". A légi módszerrel ugyanis csak a kifejlődött, szárnyra kelt példányokat tudják irtani, és mivel a szúnyogok kikelése hullámokban zajlik, nem lett volna sok értelme a hullám legelejére lecsapni.

Szeptember végéig minden hét első három napján megismétlik a földi szúnyogirtást a város legfrekventáltabb területein. A XXII. kerületben a héten rendkívüli földi irtást is bevetnek, és mintegy 9-10 nap múlva, július 28-29. körül még egy légi irtás várható. Nem lehet megjósolni, mikorra tűnnek el a szúnyogok - mondja Tajti -, de várhatóan augusztus első napjaiban a nagymamák ismét nyitott ablaknál olvashatnak fel az unokáknak.