Kétszer annyi riasztást kaptak a mentők a meleg miatt

Vágólapra másolva!
Kétszer annyi helyre hívták a mentőket szerdán Budapesten, mint egy átlagos napon. A mentők szerint a meleg miatt volt több riasztás, főleg idős emberek kértek nagy számban segítséget. Több helyen vizet osztanak a fővárosban.
Vágólapra másolva!

Egy átlagos napon Budapesten körülbelül 350 riasztást kapnak a mentők, szerdán kora estig már hétszáz riasztást kaptak - mondta Valics Dezső, az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletese. Az esetek jelentős részében idős emberekhez hívták őket, többen kifejezetten a meleg miatt lettek rosszul. A kánikula miatt történt halálesetről kora estig nem érkezett információ.

Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szerint a tűzoltóknak egyelőre nem volt sokkal több munkájuk a meleg miatt. Az előrejelzések szerint csütörtökön és pénteken is hasonló hőmérsékletek várhatóak.

Több helyen vizet osztanak

A kánikula miatt a Fővárosi Vízművek, a MÁV és Újbuda önkormányzata is úgy döntött, vizet oszt az embereknek - közölte a két társaság és az önkormányzat szerdán. A belvárosi Deák téren zacskós vízzel és ivóvíz-adagoló automatákkal készül a melegre a Fővárosi Vízművek. A helyszínen működő mobil berendezés óránként 1500 liter víz csomagolására alkalmas, a félliteres zacskókat Budapest több más helyszínén is osztják.

A Budakeszi úton folyó vízcső-rekonstrukció miatt megnőtt a menetidő, a munkaterületek melletti útszakaszoknál vizet osztanak az arra közlekedőknek a délutáni csúcsidőszakban, 16 és 18 óra között. A XI. kerületben, Újbudán az önkormányzat is vizet oszt két helyszínen, a MÁV pedig ásványvizet biztosít a személyvonatok utasainak a pályaudvarokon. A MÁV emellett fokozott figyelmet fordít a légkondicionáló berendezések üzemeletetésére: ha a pót- vagy helyjegyköteles vonatokon a klíma- vagy a légjavító-berendezések működése nem megfelelő, a vasúttársaság visszatéríti a komfortdíjat az utasoknak.

Vízkorlátozás nem lesz

A vízművek közleménye szerint Budapesten, egy átlagos napon 450-500 ezer köbméter víz fogy el, a rendkívüli meleg hatására a napi vízigény mintegy 25 százalékkal is megemelkedhet. Ez a mennyiség a Fővárosi Vízművek napi kapacitását meg sem közelíti, így vízkorlátozásra a rendkívüli meleg ellenére sem kell számítani.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) szerdán arról számolt be, hogy az általa felügyelt strandokon még nem okozott komoly gondot a hőség, azonban kisebb rosszullétek előfordultak. A szakszolgálat arra figyelmeztet, hogy a 30 fokot is meghaladó tartós meleg fokozott terhelést jelent a szervezetre, melyet a kisgyerekek, idősek, vagy a betegek nagyon nehezen tudnak elviselni.

Késnek a vonatok

A hőség és műszaki hibák miatt több szakaszon is 20-30 perces késésekre kell számítaniuk a vonattal utazóknak - közölte a MÁV szerda este. Éjszakáig kell késéssel számolni a Budapest-Cegléd-Szolnok vonalon, ahol azért vezettek be fokozott biztonsági előírásokat, mert a magas hőmérséklet miatt néhány helyen hibát jelez a biztosítóberendezés. A főváros és Hatvan közötti közlekedésben is késések vannak, Szabolcs-Szatmár-Beregben pedig - a hőség miatt - Tiszalök és Tiszavasvári között vezettek be sebességkorlátozást.