Medián: alig változott a pártok támogatottsága

Vágólapra másolva!
A politikusok népszerűsége változott az európai parlamenti választás után készült felmérések eredményeihez képest, a pártok támogatottsága azonban kevésbé - derül ki a Medián legfrissebb kutatásából. A Jobbik erősödött, elnökét, Vona Gábort pedig többen ismerik.
Vágólapra másolva!

Alig változott a pártok támogatottsága ahhoz a felméréshez képest, amely a június 7-i európai parlamenti választás után készült - derül ki a Medián legfrissebb közvélemény-kutatásából, amelyet a csütörtökön megjelenő HVG ismertet. A felmérés szerint továbbra is a Fidesz vezet, a biztos választók bő kétharmada szavazna az ellenzéki pártra. A Jobbik némileg erősödött a három héttel ezelőttihez viszonyítva, az MSZP támogatottságának morzsolódása pedig megállni látszik.

A politikusok népszerűségében jelentősebb változások történtek. A korábban évekig az ország egyik legkedveltebb politikusának számító Dávid Ibolya népszerűsége újabb öt százalékkal csökkent, és hasonló mértékben esett vissza az országgyűlési elnöki tisztségről lemondó Szili Katalinnal rokonszenvezők aránya. Talán a rendőrségi előállításának köszönhetően viszonylag magas, 61 százalékos ismertséggel debütált a Medián politikuslistáján a Jobbik elnöke, Vona Gábor. Azonban Vonát csak a megkérdezettek harmada látná szívesen "fontos politikai szerepben", bár így is megelőzi a baloldali és liberális politikusok nagy többségét.

Továbbra is meglehetősen alacsony, ám szignifikáns mértékben - 20 százalékra - nőtt Bajnai Gordon kormányfő népszerűsége. A Medián szerint Lendvai Ildikó ugyanannyira népszerű, mint Bajnai Gordon, őket követi Székely Tamás egészségügyi miniszter és az MSZP-s Szekeres Imre. A három legnépszerűtlenebb politikus Demszky Gábor főpolgármester, a szintén SZDSZ-es Kóka János és Draskovics Tibor igazságügyi miniszter.

Az EP-választás előtti 24 százalékra állt vissza azok aránya, akik támogatják a válságkezelésre vállalkozó kormányt, a szavazók kétharmada így is az előre hozott választás pártján áll.