Hiába futott neki az ORTT a rádiótendernek

Vágólapra másolva!
Nem jutott döntésre első körben az ORTT a rádiós frekvenciapályázat ügyében, mivel a testület tagjainak többsége tartózkodott vagy nem szavazott. Még kétszer szavazhatnak a novemberben lejáró frekvenciák pályáztatásáról, de előfordulhat, hogy kicsúsznak az időből.
Vágólapra másolva!

Nem sikerült első nekifutásra kiírnia a két országos kereskedelmi rádiós frekvencia pályázatát az Országos Rádió és Televízió Testületnek (ORTT) - értesült a szerdai ülés több, névtelenül nyilatkozó résztvevőjétől az MTI. Mint mondták, az MSZP által delegált két tag, valamint az SZDSZ-jelöléssel mandátumot nyert tag - Gyuricza Péter és Ladvánszky György, illetve Tímár János - tartózkodott, míg a fideszes Szalai Annamária és a KDNP által delegált Tirts Tamás nem vett részt a döntéshozatalban.

Így a testület jövő hétfőn kísérelheti meg ismét, hogy döntsön a pályázati felhívásról, amelyhez kétharmados támogatás kell. Ha ekkor sem járnak sikerrel, akkor utána már egyszerű többséggel kell dönteni a pályázatról. Ekkor azonban vagy rendkívüli ülést hívnak össze vagy csak az ORTT augusztus végéig tartó nyári szünete után szavaznak.

A Sláger és a Danubius Rádió által használt hullámsávok koncessziója novemberben lejár, így a nyár végi szavazás esetén nem biztos, hogy időben eldőlne, melyik társaság használhatja a következő hét esztendőben a frekvenciákat. Majtényi László ORTT-elnök pár hete azt mondta: szorosak a pályázat határidői, a menetrendben időtartalék "igazából nincs", noha "lehetnek egyhetes csúszások, de annál több nem".

A rádiófrekvenciák megpályáztatásának kérdése tavaly december óta függőben van, ekkor fogadta el az Országgyűlés azt a törvénymódosítást, amely lehetővé tette volna a műsorszolgáltatási jogosultság pályázat nélküli meghosszabbítását. Sólyom László köztársasági elnök viszont ezt az Alkotmánybírósághoz küldte normakontrollra, amely június végén alkotmányellenesnek találta a módosítást.

A hatályos médiatörvény szerint a műsorszolgáltatási jogosultságot nyílt pályázaton lehet elnyerni, rádiók esetében hét, televíziók esetében tíz évre. Ha ez lejár, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) egyszer pályázat nélkül is megújíthatja a szerződést legfeljebb öt évre, da harmadik alkalommal már nyílt pályázatra van szükség. A tavaly decemberben elfogadott módosítás lehetőséget adott volna az ORTT-nek, hogy még egyszer pályázat nélkül hosszabbítsa meg a jogosultságot.