Az NBH tovább nyomozna az UD Zrt. ellen

Vágólapra másolva!
Laborc Sándor NBH főigazgató szerint hiba volt lezárni a nyomozást az UD Zrt. ügyében, ezért panasszal élt a a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnokánál. A vámosok adócsalás és számlafegyelem megsértése miatt nyomoztak, de Laborc szerint úgy zárták le a nyomozást, hogy nem derítették fel pontosan az érintett cégek hátterét.
Vágólapra másolva!

Panasszal élt a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnokánál Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatója, az UD Zrt. ügyével kapcsolatos nyomozást megszüntető határozat ellen - közölte az MTI-vel pénteken Nemzetbiztonsági Iroda. Laborc szerint a bűncselekmény bizonyítására továbbra is lehetőség van, ezért a nyomozás folytatását javasolja.

A közlemény szerint a főigazgató "az ügy kimenetele szempontjából súlyos hiányosságnak tartja, hogy nem került sor független igazságügyi könyvszakértő kirendelésére az UD Zrt. pénzmozgásainak tisztázása érdekében". A panaszban Laborc azt is nehezményezi, hogy nem vizsgálták "a cégháló tulajdonosi hátterét" és a tulajdonosok által birtokolt cégek "egymás közti feladatmegosztási és számlázási rendjével kapcsolatban a jogszerűséget".

A közszolgálati televízió Híradója július 6-án számolt be arról, hogy bűncselekmény hiányában megszüntette az adócsalás és számlafegyelem megsértése miatt folytatott nyomozást a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) az UD Zrt. ügyében. A vámosok adócsalás és számlafegyelem megsértése miatt vizsgálódtak.

Az adatgyűjtési ügy tavaly szeptemberben került nyilvánosságra, miután a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szeptember 10-én az NBH főigazgatójának feljelentése alapján házkutatást tartott az UD Zrt-nél és a cég vezetőinek lakásán. A rendőrség akkor magántitok jogosulatlan megismerése, államtitoksértés és számítógépes rendszer feltörése miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen. Ezen bűncselekmények ügyében megszüntették a nyomozást.

Az NNI június 9-én azt is közölte, hogy a nyomozás során viszont több olyan bizonyítékot találtak a nyomozók, melyek megalapozták a visszaélés haditechnikai termékkel és szolgáltatással, illetőleg kettős felhasználású termékkel bűntette, befolyással üzérkedés, többrendbeli hivatali visszaélés, visszaélés személyes adattal bűncselekmények gyanúját. A rendőrség szerint az összesen öt különböző nyomozást a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező ügyészségek és a NNI folytatják.

Az úgy nevezett adatgyűjtési ügy azután került a figyelem középpontjába, hogy Dávid Ibolya, az MDF elnöke szeptember 12-én sajtótájékoztatón jelentette be: a legfőbb ügyésztől és az NNI-től is soron kívüli vizsgálatot kér, mert a birtokába került hangfelvétel szerint Almássy Kornél - a párt visszalépett elnökjelöltje - érintett lehet az ő személyére vonatkozó adatgyűjtésben. A Fővárosi Főügyészség szeptember 18-án elutasította az MDF elnökének feljelentését.