Szájer nézte ki Deutsch helyét az EP-ben

Vágólapra másolva!
A fidesz két legismertebb újonc EP-képviselője, Áder János és Deutsch Tamás is fontos bizottságokba kerültek, pedig egyiküknek sincs túl sok tapasztalatuk az adott szakterületen. Deutsch az uniós pénzek felhasználását fogja ellenőrizni, a posztot a Fidesz delegációját vezető Szájer József nézte ki. Áder már maga döntötte el mit akar, a környezetvédelmi bizottságban fog dolgozni, ami az egyik kedveltebb bizottság az EP-képviselők körében. 
Vágólapra másolva!

Bevett dolog, hogy az EP-képviselők olyan bizottságokban is megfordulnak, amilyen területtel korábban nem foglalkoztak - mondta az [origo]-nak Szájer József, az Európai Néppárt - ennek a pártcsaládnak a tagja a Fidesz - magyar delegációjának a vezetője. Szájer arra utalt, hogy csütörtökön, amikor elosztották a bizottsági helyeket, a Fidesz két meghatározó politikusa - Áder János és Deutsch Tamás - is olyan területet kapott, amellyel korábban nem foglalkozott.

Áder János az EP környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszerbiztonsági bizottságának lesz a tagja, annak ellenére, hogy a parlamentben korábban az igazságügyi bizottságban dolgozott. Az Országgyűlés honlapján rákerestünk Ádernek ebben a parlamenti ciklusban elhangzott felszólásaira, azokban egyszer sem hangzott el se a környezetvédelem, se egészségügy kifejezés.

Deutsch Tamás az EP költségvetési ellenőrzési bizottságában fog dolgozni. Ő a Fidesz-kormány idején sport és ifjúsági miniszter volt, az előző ciklusokban főként önkormányzati bizottságokban dolgozott. A jelenlegi ciklusban elhangzó kilenc felszólása a vizitdíjas népszavazással, illetve önkormányzati kérdésekkel foglalkozott.

Az egyes szakterületek közti átjárás az Európai Parlamentben normális, az EP-képviselőknek ugyanis elsősorban a jogalkotáshoz kell érteniük - mondta Szájer, aki maga is arra biztatta a második ciklusukat kezdő fideszes képviselőket, hogy váltsanak bizottságokat. Ráadásul - tette hozzá Szájer - Áder és Deutsch meglehetősen fontos bizottságokban kaptak helyet.

A költségvetési ellenőrzési bizottság ellenőrzi az uniós pénzek felhasználását, vagyis ha nem megfelelően költik az egyes tagállamok az uniós forrásokat, akkor annak ez a bizottság jár utána. Deutsch ráadásul a négy alelnöki poszt egyikét is megkapta. Deutsch az [origo]-nak azt mondta: ezt a bizottsági posztot Szájer javasolta neki, az elmúlt félévben pedig többek között a bizottság dokumentumainak áttanulmányozásával készült a feladatra. A politikus közölte: 19 éve képviselő, így már komoly gyakorlata van, de azért lesz még mit tanulnia.

Jelentős a környezetvédelmi bizottság is, ahol Áder kapott helyett. A környezetvédelem ugyanis az egyik legfontosabb jogalkotási terület az EU-n belül - mondta Szájer, aki szerint a bizottság helyeire általában túljelentkezés van. Most csak a néppártból nyolcan-tízen jelentkeztek többen a bizottságba, mint ahány hely volt. A Fidesz delegációjának vezetője szerint ezt a területet Áder választotta magnak. Erről maga Áder is beszélt is még az EP-választások előtt.

A június 7-i EP-választásokon az MSZP-re 17,4 százalék szavazott, ezzel a párt 4 mandátumot szerzett az 22 magyar európai parlamenti mandátumból. A Fidesz 56,4 százalékkal 14 képviselői helyet szerzett. A Jobbik közel 15 százalékkal 3 képviselői helyet kapott. Az MDF is bejutott az európai parlamentbe 5,3 százalékkal, 1 mandátummal.