Betart az időjárás a vasútnak

Vágólapra másolva!
A vihar miatt kilenc vonat vesztegel a Balaton déli partján, a keleti országrőszben pedig a hőség akadályozza a vonatközlekedést.
Vágólapra másolva!

Kilenc vonat vesztegel a Balaton déli partján a vihar miatt - közölte Peiper Károly, a MÁV sajtóügyeletese szombaton az MTI-vel. A sajtóügyeletes elmondta: Balatonszárszó-Szántód-Köröshegy között a viharos időjárás miatt leszakadt 12 óra 20 perckor a felsővezeték, mert rádőlt egy nagy fa, és így két oszlop is megsérült. A Horvátország felől érkező 205-ös számú Maestral nemzetközi vonat kerülő útvonalon, a Balaton északi partján közlekedik majd.

A tervek szerint szerint másfél-két órát vesz igénybe a pálya felszabadítása, ezt követően dízelmozdonyokkal vontatják majd a jelenleg veszteglő a szerelvényeket - hangsúlyozta Peiper Károly, hozzátéve: a végleges helyreállítást délután 5 órára ígérik a szakemberek, akkora állhat helyre a közlekedés.

A hőség miatt a biztonságos vasúti közlekedés érdekében ugyankkor 20 kilométer/órás sebességkorlátozás van érvényben a Debrecen-Nyírábrány vasútvonalon, emiatt 10-15 perces késésekkel közlekednek a járatok. A korlátozást este 19 órakor oldják fel - közölte a sajtóügyeletes. A tájékoztatás szerint Nyíregyháza és Herminatanya között a keskeny nyomtávú vasútvonalon is 20 kilométer/órás korlátozást kellett bevezetni, szintén a meleg időjárás miatt; ennek feloldási időpontja azonban még nem ismert.

A sajtóügyeletes emlékeztetett: a hőség miatt július 15-től Tiszalök és Tiszavasvári között szintén sebességkorlátozást vezettek be a vonatok közlekedésében. Ez az intézkedés továbbra is érvényben van, és a menetidő 5-7 perces növekedését jelenti.