Megölt egy járókelőt a viharban leszakadt vezeték

Vágólapra másolva!
Áramütés ölt meg egy járókelőt szombaton Budapesten. A balesetet egy, a viharban leszakadt áramvezeték okozta. Az országon átvonuló vihar fákat döntött ki, épületeket rongált meg. A heves széllökésekkel kísért zivatar miatt le kellett zárni egy időre a ferihegyi repülőteret, és csak vasárnap reggelre ígérték a menetrend szerint közlekedés helyreállását mind a légi-, mind a vasúti forgalomban. Az országból több helyről - köztük Budapestről is - áramkimaradásokat jelentettek. A vihar elől fürdőzőket és vízibicikliseket kellett kimenteni délután a Velencei-tóból, és kiürítették a Balatont is.
Vágólapra másolva!

Áramütés következtében életét vesztette szombaton egy fiatal férfi Budapesten, a XVIII. kerületi Eke utcában. A balesetet a vihar miatt leszakadt áramvezeték okozta - közölte a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság ügyelete.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton nem sokkal éjfél előtt az ország egész területén a legalacsonyabb szintre mérsékelte a riasztási fokozatot.

A tűzoltóság ügyeletére még szombat este 11 órakor is folyamatosan érkeztek bejelentések a viharkárokról. Szombat este hat óráig országszerte csaknem ötszáz riasztás érkezett a tűzoltóságokhoz a vihar miatt - mondta Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. A legtöbb feladatot a kidőlt fák és az épületkárok adták a tűzoltóknak, 383 fakidőléshez és 66 épületkárhoz riasztották őket, a legtöbb bejelentés Veszprém és Pest megyéből, valamint Budapestről jött.

Két könnyebb sérült

Budapesten szombat estig 65 faeltávolításhoz kellett vonulni és 5 helyen kellet vizet szivattyúzni. Pest megyében a 4-es számú főúton Monorierdőnél több kilométeres kocsisor alakult ki, mert fák dőltek az útra. A katasztrófavédelmi szóvivő közölte: két ember sérült meg könnyebben a viharok miatt. Az egyikük tűzoltó, ő műszaki mentés közben sérült meg.

A katasztrófavédelem a lakosság türelmét kérte, mert a tűzoltók először azokra a helyszínekre mentek, ahol a közművekben keletkezett károkat kellett elhárítani, vagy a forgalom helyreállításán kellett dolgozni, ez után következhettek csak a lakossági bejelentések.

Kiürítették a Balatont

Az érkező vihar miatt kiürítették a Balatont is a vízimentők, a vízirendészek több mint 20 hajóval terelték ki a Balatonból a fürdőzőket, horgászokat és hajókat - mondta Tar Mihály, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálat Egyesületének szóvivője. Fonyódon 104 kilométer/órás széllökést, Balatonfüreden pedig 90 kilométer/órás széllökést mért a meteorológiai szolgálat, egyes településekről pedig jégesőt, és mintegy három centiméter átmérőjű jégdarabokat jelentettek.

Forrás: MTI



A viharos szél miatt a Velencei-tónál a gárdonyi vízirendőrök még a szakadó eső előtt 21 fürdőzőt és vízibiciklist segítettek a partra. Bár a meteorológusok előre jelezték, hogy szombaton erős vihar söpri ki a kánikulát a Kárpát-medencéből, a délelőtti 30 fokot meghaladó forróság elől sokan menekültek a Velencei-tóhoz. A strandok zsúfoltak voltak. A vízirendőrök már a közeledő vihar előtt fél órával megkezdték a fürdőzők és a vízen tartózkodók partra terelését. Különösen a vízibiciklisekre figyeltek, a lomha járművekkel ugyanis hosszabb ideig tart a partra érni.

180 riasztás Veszprémben

A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletére 180 riasztás, kárbejelentés futott be a vihar alig másfél-kétórás időszaka alatt - mondta Alföldi Ferenc ügyeletes. A vihar elsősorban Ajka és Veszprém térségében tombolt, mindkét városban, illetve Szentgál községben több fa dőlt ki az utakra vagy zuhant rá autókra, és számos épület tetejét bontotta meg a rendkívüli erejű szél. Ajka térségében szilva nagyságú jég esett és okozott jelentős károkat autókban.

A tűzoltóknak vízbetörésekhez, lakások mentéséhez is vonulniuk kellett Ajkán és Veszprémben. Ajkán húsz épületben keletkezett kár. A két városban több helyütt szünetelt az áramszolgáltatás is.

ForrA!s: MTI

Lezárták Ferihegyet is egy időre, késnek a gépek

A vihar miatt szombat délután negyed ötkor lezárták a Ferihegyi repülőteret - mondta Hardy Mihály, a Budapest Airport vállalati és közkapcsolati igazgatója. A légikikötő fél órán át nem fogadott és nem is indított gépeket, a földi kiszolgálás is szünetelt. A Ferihegyre tartó gépek kapitányai döntötték el, hogy a légtérben várakoznak, vagy egy másik repülőteret keresnek. Nem sokkal délután hat óra előtt feloldották a reptérzárat.

A feloldás után nem sokkal azonban pályazárat kellett elrendelni, mert annyi eső volt a kifutópályákon, hogy a gépek nem tudtak közlekedni. Több légitársaság járata késve érkezik vagy indul - mondta el este hét után Hardy. Ferihegy fogadott egy eredetileg máshova tartó Ryanair gépet, a Maláv bukaresti járata Bécsben szállt le, késik az Air France gépe Párizsból, a Wizzair járata Trevisoból, valamint a Malév Fiumicinóról, Koppenhágából és Frankfurtból érkező járata is - sorolta Hardy. A menetrend szerinti közlekedés várhatóan vasárnapra áll helyre. Rövid ideig a repülőtéren 140 kilométeres szelet mértek.

Olvasónk videófelvétele a XVIII. kerületből

Az országon átvonuló vihar több helyen fennakadást okozott a vasúti közlekedésben. A MÁV közleményében azt írta: a menetrend szerinti közlekedés várhatóan helyreáll a vasárnapi üzemkezdetre.

Kimaradozott az áram Budapesten

A vihar a délutáni órákban érte el a fővárost heves széllel és nagy esővel kísérve. A hőmérséklet több mint tíz fokot visszaesett és folyamatos volt a villámlás is. Egy nagyobb és több kisebb áramkimaradás volt Budapesten a városon átvonuló vihar miatt - közölte Boross Norbert, az ELMŰ Nyrt. szóvivője. A XIII. kerületben kettős villám csapott be egy 120 kV-os távvezetékbe, ez 30 perces üzemzavart okozott délután öt óra körül tízezernyi lakásban. A kerület újlipótvárosi részén egészen az Árpád hídig nem volt áram.

Több, kisebb, de jelentős áramkimaradás volt még a Duna pesti oldalán, Pest megye budai oldalán pedig két jelentékenyebb üzemzavar volt. A hibák elhárítása még folyamatban van - jegyezte meg.

Az áramkimaradások miatt a főváros tömegközlekedésében is fennakadásokat okozott a szombati vihar - közölte a BKV fődiszpécsere. Több villamos, autóbusz, trolibusz és HÉV-vonalon is kimaradásokra kellett számítani. Többek között a 14-es és 61-es villamos, a ráckevei HÉV, valamint a 75-ös és 79-es trolibusz nem közlekedett teljes hosszában. A fennakadások elhárításáig autóbuszok vitték az utasokat az érintett szakaszokon.

ForrA!s: MTI

A szombat délutáni vihar a hazai internetes szolgáltatásokban is okozott némi zavart. A budapesti Victor Hugo utcában lévő adatcserélő központ, a BIX műszaki ügyeletén érdeklődésünkre elmondták, hogy jelenleg számos távközlési cég munkatársa dolgozik az épületben leállt szerverek működésének helyreállításán. A kiesés a BIX forgalmi statisztikájáról is leolvasható, bár az Easyweb nevű szerverhoszting cég ügyeletese arról tájékoztatott minket, hogy az adatcserélő központ forgalmában nem tapasztaltak kimaradást - feltehetően csak a statisztikát generáló számítógépek állhattak le. Bár a vihar sokhelyütt áramszünetet okozott, ahol volt áram, ott a hazai internetszolgáltatók ügyfelei is gond nélkül tudtak internetezni.

Szünetelt a Hegyalja Fesztivál

Este hat és nyolc óra között, két órára leálltak a programok a tokaji Hegyalja Fesztiválon a vihar miatt. Nyolc órakor újraindultak a programok - közölték a szervezők. Törölték a katasztrófavédelem piros jelzését a környéken, mivel a fesztivál felé haladó vihar közvetlenül Tokaj előtt irányt változtatott.

A Nagyszínpadon a Basement Jaxx koncert tervezett időpontja nem változott, de csúszott a N.O.H.A., amely végül zárja a szombati programot. Az Ignite koncertje szintén később, éjjel fél 11-kor kezdődik a DeWalt Színpadon, ezt a helyszínt a Blind Myself zárja éjfélkor. A fesztivál szervezői elmondták, hogy egy újabb vihargóc közelít Tokajhoz, ez viszont nem fenyeget a korábbinál előre jelzett széllel, így várhatóan nem is okoz majd fennakadást a fesztivál programjában.

Baján az EFOTT résztvevői egy záporral megúszták a vihart, bár a fesztivál területének kiürítésére és áramtalanítására is fel voltak készülve - közölte szombat este a rendezvény sajtófőnöke.

Elhalasztott koncert, színház és versenyek

A vihar miatt egy nappal elhalasztják a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szombat estére meghirdetett martonvásári Beethoven-hangversenyét - közölte a szimfonikus zenekar főigazgatója szombaton.

Elmarad a nyíregyházi szabadtéri színpadon a szombat estére tervezett Indul a Bakterház című előadás is. Venyige Sándor színművész-főszervező azt mondta: a megyei katasztrófavédelemi igazgatósággal egyeztetve hozták meg ezt a döntést.

A péntek esti vihar megrongálta a római vizes világbajnokság hosszútávúszó helyszínét, ezért vasárnap elmarad a férfi és női 5 km-es verseny, és a rendezők kénytelenek a teljes programot módosítani. A helyszín rendbetétele több napot vesz igénybe, ezért az 5 km-es számokat kedden bonyolítják le, a keddre tervezett női és a szerdán esedékes férfi 10 km-t pedig valószínűleg csütörtökön. A csütörtöki női 25 km is szombatra tolódik, ezen a napon rendezik meg a férfiak hasonló számát is.