Vágólapra másolva!
Vasárnap délutánra nagyrészt sikerült helyreállítani az áramszolgáltatást, miután a szombati viharban a vezetékekre dőlt fák miatt egész települések maradtak áram nélkül, kisebb üzemzavarok viszont még mindig vannak. A tűzoltók is folyamatosan dolgoznak, még több száz helyen várják őket. A MÁV menetrendje viszont vasárnapra nagyjából helyreállt, már csak kisebb késések voltak.
Vágólapra másolva!

Jelenleg körülbelül száz házban még mindig nincs áram a fővárosban, illetve Pest megyében, mivel a szombati vihar miatt megrongálódtak az elektromos vezetékek. "Vasárnap 13 óráig az összes nagy kiterjedésű üzemzavart sikerült megszüntetni, kisebb, kettő-négy házat érintő üzemzavarok még vannak, és valószínűleg a további egy-két napban is lesznek" - mondta az [origo] Boros Norbert, a Budapesti Elektromos Művek kommunikációs igazgatója. Hozzátette, az elkövetkező napokban új üzemzavarok is lehetnek, mert a viharban meglazult fák még rádőlhetnek a vezetékekre.

Vasárnap délelőtt még egész településeken, illetve településrészek szünetelt az áramszolgáltatás, az áramkimaradás érintette például Isaszeget, Dabast, Vecsést és Kiskunlacházát is. Az elektromos művek saját dolgozói és behívott alvállalkozóik is teljes erővel dolgoztak a hibák elhárításán - közölte a cég. Közleményük szerint ugyanakkor nem javítják meg azokat a vezetékeket, amelyek a háztartások kertjein belül szakadtak el. "Számos magán háztartás kerti vezetékein belül is lépett föl szakadás, ennek elhárítása azonban a tulajdonos feladata" - közölték.

A szombati vihar egy Duna-parti szoborcsoportot is megrongált Budapesten - közölte a rendőrség vasárnap este. A XIII. kerületben, a Duna-parton álló Mártír emlékmű több alakja közül az egyik oly mértékben megrongálódott a viharban, hogy balesetveszélyessé vált, ezért a helyszínt őrzik.

Kétezer riasztáshoz vonultak a tűzoltók

A tűzoltók még vasárnap este is sok helyen dolgoztak a vihar okozta károk elhárításán, elképzelhető, hogy a munkálatok hétfő reggelre is áthúzódnak - mondta Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője. Szentes mintegy kétezerre becsülte azoknak az eseteknek a számát, amelyek a hétvégén feladatot jelentettek a tűzoltóknak.

A katasztrófavédelem vasárnap délutáni közleménye szerint leginkább Pest megyét, a fővárost, Veszprém, Fejér és Bács-Kiskun megyét érintette az országon szombaton átsöprő vihar, főleg faeltávolítás és épületben történt károk miatt kellett kivonulni.

Szentes György, az OKF szóvivője elmondta, hogy országosan öt ember sérült meg a viharban. A fővárosban szombaton egy ember áramütés következtében meghalt, a balesetet a vihar miatt leszakadt áramvezeték okozta (erről bővebben itt olvashat).

Megbénult egy határátkelő

Műszaki meghibásodás miatt szünetelt a határforgalom a létavértesi határátkelőhelyen - közölte a hajdú-bihari rendőr-főkapitányság ügyeletvezetője vasárnap délelőtt. A viharban egy mikrohullámú átjátszó berendezés sérült meg, s ez okozott fennakadást a határellenőrzésben.

A hiba kijavításáig, reggel 6 órától szünetelt a határforgalom a határátkelőnél. A rendőrség azt kérte, hogy a Romániába tartók, vagy onnan Magyarországra jövők a fennakadás elkerülése végett a nyírábrányi határátkelő felé kerüljenek. Létavértesen a forgalom a kora délutáni órákban indulhatott újra.

Már csak kis késések voltak a vasúton

A MÁV tájékoztatása szerint a szombaton az országon átvonuló vihar több helyen fákat döntött a vasúti pályákra, felsővezetékek szakadtak le. Jelentős késések, vonatelmaradások voltak a vasúti közlekedésben.

A felsővezetékek és a viharkárok helyreállítása az éjszaka folyamán megtörtént, már csak kisebb utómunkálatok okozhatnak rövidebb késéseket. Vasárnap hajnali üzemkezdetre a vonatok ismét menetrend szerint indulnak, illetve közlekednek - olvasható a vasúttársaság közleményében.