Élő piranhát fogtak ki a Dunából

Vágólapra másolva!
Élő piranhát fogtak ki a Dunából Bajánál még csütörtök reggel. A különleges ragadozóhal egy varsában akadt fenn. Az állat napokig élt, hétfőre azonban elpusztult. A Dél-Amerikában őshonos halat valószínűleg egy felelőtlen állattartó engedhette a folyóba.
Vágólapra másolva!

A bajai sporthorgász még csütörtökön ellenőrizte az egyik dunai varsáját, abban akadt fenn a harminc centiméteres, kifejlett piranja, amely több mint nyolcvan dekagrammot nyomott - írta a Független Hírügynökség. Az [origo] több olvasója is felhívta azonban a figyelmet arra, hogy varsát nem horgászok, hanem halászok használják.

A piranha a Dunában azért különleges, mert eredeti élőhelye a dél-amerikai Amazonas folyó. A horgászok és a szakemberek szerint is a Dunába csak úgy kerülhetett, hogy kinőhette az addigi akváriumát, és a tulajdonosa egyszerűen a vízbe dobta. Az állat a kifogása után még napokig élt, de hétfőre elpusztult

Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója azt mondta: emberre csak akkor veszélyes a piranha, ha nagyon nagy tömegben van a tóban, folyóban. Magyarországon az elmúlt években már több helyen fogtak piranhákat. A Dunából két éve került elő egy kifejlett példány éppen Baján, a vasúti hídnál. Mivel a hal a 10 fokosnál hidegebb vízben elpusztul, attól nem kell félni, hogy áttelel és szaporodni kezd.