Bezáratta az alpolgármester irodáját Nagykanizsa polgármestere

Vágólapra másolva!
Nagykanizsa polgármestere zárcserével tett pontot egy régóta húzódó konfliktus végére, és kizárta az alpolgármestert saját irodájából. Az alpolgármester sérelmezi, hogy távollétében idegen járt az irodájában, mert ott személyes és bizalmas iratai is vannak.
Vágólapra másolva!

Lecseréltette Nagykanizsa polgármestere, Marton István az alpolgármester hivatali irodájának zárját, miután hiába szólította fel rá, hogy ürítse ki a helyiséget. Az esetről a fideszes alpolgármester, Cseresnyés Péter számolt be sajtótájékoztatón.

Cseresnyés példátlan esetnek nevezte, hogy szerinte Marton - akit 2006-ban a Fidesz támogatásával választottak polgármesterré - el akarja lehetetleníteni a munkavégzését. Azt mondta: múlt pénteken szólította fel a polgármester az irodájából való kiköltözésre, de ő ezt megtagadta, és a munkanap végén lepecsételte a saját irodáját. Hétfőn még nem történt semmi, kedd reggel azonban nem tudott bemenni, lecserélték a zárat, és "valaki illetéktelenül behatolt" az irodába - tette hozzá.

Cseresnyés Péter szerint a polgármesteri hivatalban csak a jegyző vagy az aljegyző lenne jogosult egy zárcsere kapcsán intézkedni, de ők ilyet nem tettek. Cseresnyés azt állítja: egy általa ismert feljegyzés szerint a polgármester volt az, aki behatolt az irodába. Az alpolgármester közölte: kedden levélben kérte az aljegyzőtől, hogy biztosítsa számára a munkavégzés feltételeit, vagyis az irodába való bejutást, ezek után egy hivatali dolgozótól kapott kulcsot. Mivel az irodában személyes és bizalmas dolgai, iratai is vannak, ezért újból lepecsételte az ajtót, mert nem tudja, kinél lehet még kulcs.

Bene Csaba, a Fidesz nagykanizsai közgyűlési frakciójának vezetője a sajtótájékoztatón hozzátette: megtárgyalják és megfontolják, hogy az irodába való behatolás miatt feljelentést tesznek-e.

Marton István polgármester a történtek kapcsán elmondta: hétfő délután két hatósági tanú jelenlétében, jegyzőkönyv felvétele mellett cseréltette le az alpolgármester irodájának zárját, ő maga nem lépett be az irodába. Írásban ismételten arra szólította fel Cseresnyés Pétert, hogy szerda délig ürítse ki az irodát, ellenkező esetben a holmijait a raktárban helyezteti el.

A nagykanizsai városvezető azzal indokolta lépését: az elmúlt hetekben, szabadsága alatt az alpolgármester szembeszállt azzal az utasításával, hogy ne hívjon össze rendkívüli közgyűlést. "Megtiltottam neki, visszavontam a közgyűlést", másnap az alpolgármester mégis kihirdette, ráadásul jogellenesen - mondta Marton István.

A polgármester közölte, hogy már tavaly augusztusban minden feladat- és hatáskört megvont az alpolgármestertől, most pedig azt is közölte vele, hogy "semminemű munkájára" nem tart igényt, az esetleges helyettesítésen kívül, amelynek jogát a törvény miatt nem tudja elvenni tőle.

A nagykanizsai közgyűlésben régóta folyamatos a konfliktus a polgármester és a korábban őt támogató Fidesz-frakció, valamint az ott helyet foglaló alpolgármester között. Miután Marton István tavaly augusztusban megvonta az alpolgármester minden feladat- és jogkörét, októberben írásban arra kötelezte Cseresnyés Pétert, hogy költöztesse el az irodáját a városházából a polgármesteri hivatal távolabbi épületébe, amit ő nem tett meg.

A múlt év novemberében a megyei közigazgatási hivatal előzetes állásfoglalásban jogszerűnek ítélte a polgármester azon döntését, amellyel visszavonta az alpolgármester feladatait, és törvényességi szempontból nem tartotta kifogásolhatónak az alpolgármester elhelyezésére vonatkozó intézkedést sem.