A Fidesz és az LMP is megvizsgáltatná a sukorói beruházást

Vágólapra másolva!
A Fidesz vizsgálóbizottság felállítását, az LMP pedig ügyészi vizsgálatot sürget a sukorói ingatlanberuházás ügyében. Mindkét párt szerint ki kell deríteni, hogy miért nyilvánították kiemelt beruházássá a Velencei tó partjára tervezett kaszinóépítést, illetve a kormány még a pályázat kiírása előtt megállapodott-e a befektetőkkel. A kormányszóvivő délután azt mondta: a miniszterelnök is vizsgálatot kért már a pénzügyminisztertől a sukorói beruházással kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezi a Fidesz a sukorói beruházással kapcsolatos kormányzati tevékenység feltárására - jelentette be szerdán Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője. A Lehet Más a Politika (LMP) szintén ebben az ügyben a legfőbb ügyészhez fordult, és kérte, hogy vizsgálja ki az ügyet.

Joav Blum vállalkozó három Pest megyei, összesen 787 millió forintot érő ingatlanát cserélte el a Velencei-tó partján fekvő, egymilliárd forint értékű sukorói ingatlanra, ahol egy befektetőcsoport tagjaként egymilliárd euró értékű turisztikai beruházást valósítanának meg, többek között egy kaszinót is építenének. Az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) szerint az ügylet jogszerű, az elcserélt telkek közti értékkülönbözetet már be is fizették az államnak.

A Fidesz a vizsgálóbizottság felállításáról szóló indítványában az írta: tisztázatlan a projekt kiemelt nemzetgazdasági beruházássá történő minősítése, illetve a jelentős értékű állami földterületek áron aluli értékesítése. Az LMP pedig arra is kíváncsi, hogy a beruházással kapcsolatos kormányzati döntések megfeleltek-e az előírásoknak, illetve azoknak volt-e közük a kormányfő és a befektetők közötti tárgyalásokhoz.

A vizsgálatot sürgető Fidesz és LMP is hivatkozott a Magyar Nemzet múlt heti cikkére, amely egy Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfő számára készült emlékeztetőről számolt be. Ebből az derül ki, hogy 2008 májusában a kormány azt ígérte a befektető csoportnak, hogy mindenben támogatni fogja a sukorói kaszinó beruházást. Ezt követően, 2009. február 10-án kiírták a szerencsejáték koncesszió megszerzésére vonatkozó tendert, vagyis a lap szerint a pályázat meghirdetése előtt igért a kormány támogatást a befektetőknek.

A cikkre reagálva a Kormányszóvivői Iroda az [origo]-val azt közölte: mivel a pályázat nyilvános, így előre nem lehet megmondani, hogy ki fogja megnyerni a tendert. A pályázat értékelése jelenleg folyik, az eredményhirdetés legkésőbb augusztus 16-án lesz. A Kormányszóvivői Iroda szerint azonban nem állítható biztosan, hogy lesz-e a pályázatnak nyertese, erről a pénzügyminiszter fog dönteni.

Szollár Domokos kormányszóvivő szerdán közölte: vizsgálatot kért Bajnai Gordon miniszterelnök is a pénzügyminisztertől a sukorói beruházással kapcsolatban. A kormányfő által kezdeményezett vizsgálat célja, hogy feltárják, történt-e bármilyen szabálytalanság az ügy kezelése kapcsán.

A kormányszóvivő szerint a Fidesz számos ponton valótlanságokat állít és csúsztat a beruházással kapcsolatban. Ha a parlament a vizsgálóbizottság felállítása mellett dönt, "természetesen mindenben segítjük annak munkáját és tájékoztatjuk a testületet a beruházás valamennyi részletéről" - tette hozzá Szollár.

A sukorói beruházás ügyében már folyik a pénzügyminiszteri vizsgálat. A tárca ennek keretében bekéri a beruházással kapcsolatos dokumentumokat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-től. Korábban az MNV Zrt. értékesítési igazgatója, Császy Zsolt azt mondta: közcélok megvalósítását, az útfejlesztéseket, valamint a Velencei-tó fejlesztését is gátolja az úgynevezett a Sukoró-ügy, pedig teljes mértékben jogszerű volt az ingatlancsere.

A Ceglédi és a Monori Körzeti Földhivatal korábban elutasította a sukorói ingatlancsere kapcsán Joav Blum tulajdonjogának bejegyzését a csereingatlanokra. A bejegyzést a magyar állampolgársággal is rendelkező Blum személyi azonosítójának hiánya, illetve az ügyvédi ellenjegyzés formai hibája miatt utasították el, a határozat nem jogerős. Telekesi Ágnes, a Pest megyei Földhivatal Ingatlan-nyilvántartási osztályának vezetője azt mondta: amennyiben a formai hibáikat kijavítják, akkor elhárulnak a bejegyzés akadályai.