A kocsmaturizmusnak is vége lehet Terézvárosban

Vágólapra másolva!
Kívülről fújják a romkocsmák neveit, és imádják a teraszairól híres Liszt Ferenc teret a külföldi turisták, de a Terézvárosban tervezett bulitilalom elveheti a kedvüket a budapesti éjszakai élettől. Az elmúlt években megsokszorozódott a kerületbe érkező és néha tényleg csak egy olcsó berúgásra vágyó külföldiek száma, ezért az önkormányzatnak is érvágást jelentene az elriasztásuk.
Vágólapra másolva!

A sörkertek 11-ig, a kocsmák egyig, a diszkók 3-ig vagy 5-ig lehetnek nyitva - a Budapesten átutazó német Sven sorolja, hogy otthonában, Freiburgban milyen szabályok vonatkoznak a vendéglátó- és szórakozóhelyekre. A fiú szerint több németországi példa azt mutatja, hogy a nagyvárosok olyan negyedei, ahol csak üzleti és bankélet folyik, unalmas és élettelen, ezért a karakteres vigalmi negyedeket meg kell őrizni.

Sven jelenleg épp egy terézvárosi hostelben lakik, abban a kerületben, ahol egy június végi rendelet értelmében szeptembertől a lakóházakban található üzletek, szórakozóhelyek, kocsmák csak akkor lehetnek nyitva este tíz után - és akkor is legfeljebb csak éjjel egyig -, ha be tudják szerezni a lakók kétharmadának írásos hozzájárulását. A német fiú szerint ez "jó ötlet, ha az ember be akarja zárni a várost", és a kritikával nincs egyedül.

A hét elején tiltakozott a rendelet ellen a Főpolgármesteri Hivatal is, amely szerint a szórakozónegyedek egész Budapest kulturális arculata szempontjából meghatározók, és emellett komoly idegenforgalmi és iparűzési adóbevételt termelnek a városnak. A rendeletet előterjesztő Kékesi Tibor szocialista képviselő korábban az [origo]-nak azt mondta, hogy kialakult ugyan egy kép a VI. kerületről, amely szerint ez a vigalmi negyed, de "ez nem tartozik hozzá a város turisztikai értékeihez".

Szájról szájra terjed a budapesti éjszaka híre

Az [origo] által Terézvárosban megkérdezett külföldiek és idegenforgalomban dolgozók szavaiból azonban az derül ki, hogy valóban komoly vonzerőt jelent az éjszakai élet a turisták számára.

Szájról szájra terjed Budapest bulivárosi híre a külföldiek között, nem a hivatalos hirdetésekben látják - mondta az [origo]-nak Tamás, a Podmaniczky utcában található Bánki Hostel recepciósa két kulcsleadás között. A szintén kerületi easyHotel nemzetközi hotellánc budapesti menedzsere, Mohos Zoltán is azt mondta, sok vendégük eleve azzal érkezik Magyarországra, hogy hol a Liszt Ferenc tér; és a romkocsmák neveit is ismerik.

"Voltak itt német turisták, akiknek külön listájuk volt arról, hol találják ezeket a dobozból kilógó belső udvarokban kialakított kocsmákat, és ez alapján járták végig az éjszakát" - mondta, hozzátéve, hogy a romkocsmák egy része már angol nyelvű útikönyvekben is szerepel.

A visszajáró vagy már huzamosabb ideje itt élő külföldiek kedvenc szórakozóhelyei elsősorban a VI. és VII. kerületben vannak, az általunk megkérdezettek közül szinte szinte mindenki megemlítette a Liszt Ferenc teret. "Jó sok időt eltöltöttünk már ott nyáresteken. A hatodik kerület a város legpezsgőbb pontja. Az összes külföldi barátomat oda viszem bulizni, amikor látogatóba jönnek" - mondta a néhány éve Budapesten élő Emanuel. Szerinte az éjszakai élet "Budapest legnagyobb attrakciója, amit fiatal turistáknak kínálni tud". A kerületi kedvencek sorában az Opera melletti Morrison's Pubot, a Nagymező utcai Instantot, a Király utcai Kuplungot és a Piafot többen is megnevezték.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A Hajós utca - Ó utca sarkán lévő teraszos kávézókat is érintené a rendelet

Paolo, aki Róma mellett Londonban, Milánóban és Lisszabonban is élt - és évek óta DJ-ként tevékenykedik Budapesten -, már kevésbé lelkes, mint pár évvel ezelőtt. Mint mondta, még mindig nagyon szereti az éjszakai Budapestet, de szerinte és több külföldi barátja szerint is az utóbbi években veszített sármjából. Szerinte a bulirendeletért "alaposan meg kell fizetni", ezért ő egész biztosan részt fog venni pénteken a Terézvárosért szervezett utcai koccintáson.

Belvárosi kocsmaturizmus és a partihuligánok

A hostelek és bárok üzemeltetőinek tapasztalata szerint a kocsmaromantikát keresőkre és bulizni vágyókra az utóbbi években egész iparág épült: "Van például egy kocsmatúráztató csapat, amelyik itt kezd nálunk kilenckor, aztán végigjárja a várost" - mondta egy Oktogon-közeli kávézó és étterem vezetője az [origo]-nak, aki kérte, hogy ne írjuk le a nevét. "Van úgy, hogy harmincan is összeverődnek. Nekik például a tízórás zárás nem lenne annyira baráti."

Egy néhány utcával odébb található szórakozóhely vezetője szerint nem véletlenül jött létre a kocsmaturizmus kifejezés. A rendelet kapcsán kialakult parázs hangulatra való tekintettel szintén név nélkül nyilatkozó cégvezető az [origo]-nak azt mondta, hogy az utóbbi két évben nagyon megszaporodtak a külföldieknek szervezett csoportok.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Képünk egy februárban belgáknak és hollandoknak szervezett stag partin készült

A külföldieket a pesti éjszakán átáramoltató cégek egy része az angolszász legénybúcsúra érkező stag partikon alapul. (Erről az [origo] korábbi cikke itt olvasható.) A tapasztalatok szerint ők olykor nagyon elengedik magukat, és előfordul, hogy a néhány napos kiruccanásuk alatt randalírozásukkal a hatóságok figyelmét is kivívják.

"Sokszor rendőri kísérettel érkeznek vissza hozzánk. Előfordul, hogy azt mondják, bántalmazták őket, aztán kiderül, ők okoztak galibát" - mondta Mohos Zoltán. "Mellettünk két házzal üzemel egy klasszikus magyar kocsma, sokuknak ez az egyetlen budapesti emlék a péntek délutáni érkezés és a vasárnap esti távozás között" - jellemezte a szűk, de a pesti éjszakában rendszeresen feltűnő réteget.

"Az valóban nem tartozik Budapest kulturális életéhez, amikor a stag partikon húsz angol hömpölyög a városban, és már 11-kor matarészeg. De nemcsak ők jönnek: ha az ember 16 és 99 között elmegy külföldre, biztos, hogy este beül valahova, és legalább egy pohár bort megiszik" - mondta az Oktogon-közeli kávézó vezetője. "Azt én sem pártolom, hogy utcákon verjenek szét autókat. Nem jó, ha az terjed szájról szájra, hogy gyertek Budapestre, mert itt bármit lehet."

Olcsó italok

Budapest népszerűsége a bulizni vágyók körében sokak szerint az árakkal is magyarázható. A Bánki Hostel recepciósa szerint sokan el sem akarják hinni, milyen olcsók az italok, hogy két euróért megihatnak egy sört. Több olyan emberrel találkozott idén nyáron is, aki valamelyik fesztiválra jött, és csak átutazóban járt Budapesten, de az első este után meggondolta magát: "Naponta többen lejönnek, hogy szeretnének tovább maradni. Az előbb is volt itt egy ilyen lány" - mondta, hozzátéve, hogy évről évre több külföldi vendég érkezik hozzájuk.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A Bánki Hostel német vendége több napot marad Budapesten

A terézvárosi rendelet miatt ez részben megváltozhat, pedig az a kerületi önkormányzattól kapott adatokból is kiderül, hogy az elmúlt években megsokszorozódott a helyben töltött vendégéjszakák száma: míg 2005-ben 1400 vendég 6200 éjszakát, addig 2008-ban 4189 vendég 11 470 éjszakát töltött a kerületben.

Ha visszaesik az idegenforgalom, az csökkenő adóbevételt jelenthet a kerületnek is, és Hatvani Csaba alpolgármester nem tudott választ adni az [origo] kérdésére, hogy milyen forrásból pótolnák a hiányt. Hatvani szerint fontos, hogy turisztikailag népszerű legyen a kerület, de szerinte "nem az az egyetlen turisztikai jellemző, hogy hajnalig lehet szórakozni, és a turisták nem is feltétlen ezért jönnek Terézvárosba". Az alpolgármester szerint a mérleg mindkét serpenyőjére figyelni kell, azaz a helyiek érdekeire is.