H1N1: meghalt egy magyar beteg

Vágólapra másolva!
Megvan az első magyarországi áldozata az új influenzának: egy 41 éves magyar férfi a H1N1 vírus miatt halt meg július közepén. A férfi szív- és tüdőbetegségben szenvedett, csak a boncolás során vették észre, hogy H1N1-fertőzött. A szerdai adatok szerint hazánkban 35 beteget tartanak számon.
Vágólapra másolva!

Meghalt egy 41 éves magyar férfi az új influenzavírus okozta megbetegedésben - jelentették be a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos elmondta: a férfi még július 15-én hirtelen halt meg, közterületen összesett, majd nem sokkal utána meghalt. A betegség miatt a férfi nem járt orvosnál, a halála előtti napokban nem is volt magas láza, csak a boncolás után derült ki, hogy halálát az új típusú influenza okozta. Az ÁNTSZ szerda esti közleménye szerint az esetet azért most hozták nyilvánosságra, mert a bonctermi vizsgálati anyagát kedd este kapta meg az Országos Epidemiológiai Központ víruslaboratóriuma.

Az elhunyt családjában, környezetében más nem kapta el a vírust. A tiszti főorvos szerint a férfi halálához hozzájárult, hogy szív- és tüdőbetegségben szenvedett. Azzal kapcsolatban, hogy a férfi hol kapta el a betegséget, Falus annyit mondott: a fertőzésnek valószínűleg külföldi forrása volt. Az esetről további részleteket az elhunyt személyiségi jogaira hivatkozva nem mondott, azt sem árulta el, hogy melyik településen halt meg a férfi.

Schäffer Károly, az ÁNTSZ dél-dunántúli regionális tiszti főorvosa annyit elmondott, hogy a Dél-Dunántúlról küldték fel a fővárosba az elhunyt férfi mintáját, azt azonban nem erősítette meg, hogy a férfi ott is élt volna.

Falus szerint a beteg halálát nem kell rendkívülinek minősíteni, mert a szezonális influenzában is minden évben néhányan életüket vesztik. Magyarországon eddig 36 esetben mutatták ki az új típusú influenzát, ebből 35 enyhe lefolyású volt, csak a szerdán bejelentett eset végződött halállal - számolt be a legutolsó adatokról a tiszti főorvos. Csak kedden 25 mintát vizsgáltak meg az egészségügyi hatóságok, közülük 7 lett pozitív, de a hét új eset közül csak két beteg szorul kórházi kezelésre.

Schäffer szerint a Dél-Dunántúli Régióban április 30. és július 22. között 27 esetben folytattak vizsgálatot új influenza megbetegedés gyanúja miatt: Somogyban, Tolnában és Baranyában is folytak vizsgálatok. Négy esetben a laboratóriumi vizsgálatok megerősítették a megbetegedést. Közülük ketten Angliában, egyikük pedig Bulgáriában volt a megbetegedés előtt. A tüneteik enyhék voltak, otthon meggyógyultak. A negyedik egy külföldi állampolgár volt, aki Magyarországon lett rosszul, őt kórházban kellett ápolni. "A négy megerősített eset közül egy budapesti lakos, csak a régióban lett rosszul, itt jelentkeztek a tünetei, és itt diagnosztizálták. De elképzelhető az is, hogy valaki itt fertőződött meg a Dél-Dunántúli Régióban, csak a tünetei máshol jelentkeztek, és ezért lehet kapcsolatban a régióval" - mondta el Schäffer.

Szeptemberre kész az oltóanyag

Szollár Domokos kormányszóvivő szerdán azt mondta, hogy felkészültek az influenza elleni vakcina gyártására. Az oltóanyag szeptemberre készül el, októberben pedig megkezdődhet a lakosság tömeges oltása mind a szezonális, mind az új típusú influenza ellen. Szollár szerint októberre több mint négymillió ember beoltására alkalmas vakcina lesz Magyarországon.

Nem kell változtatni a járványmegelőzés stratégiáján, mert a vírus abban az ütemben terjed, ahogy a szakemberek számítottak rá és a felkészülés is tervszerűen halad - mondta az MTI-nek Bujdosó László, a járvány elleni védekezést koordináló Pandémiás Bizottság elnöke. Bujdosó szerint az állampolgárok jelen pillanatban még nem túl sok mindent tehetnek azon túl, hogy ha influenzás tüneteket észlelnek magukon, akkor orvoshoz fordulnak, és jobban odafigyelnek a higiénés szabályokra, különösen akkor, ha külföldön járnak.

Székely Tamás egészségügyi miniszter május 29-én jelentette be, hogy Magyarországon először kimutatták az új influenzavírust egy brazil turistánál. A fertőző vírust utána is jellemzően külföldről hozták magukkal a fertőzöttek. Itthoni fertőzések az ExxonMobil Hungária Kft.-nél történtek, ahol egy külföldön járt munkatárs adta át a vírust hét kollégájának, illetve egyik kollégája továbbadta három családtagjának.

A lázas - és így esetleg az új vírussal fertőzött - emberek kiszűrésére április 30-tól infravörös kamerákkal vizsgálták a Ferihegyen leszálló utasokat. A több mint 178 ezer utas megvizsgálása során több száz gyanús estet ellenőriztek a hatóságok, a vírust azonban egyikénél sem mutatták ki, végül a kamerákat június elején leszerelték.

Példátlan

"A 2009. évi H1N1 vírus nemzetközi szinten példátlanul gyorsan terjed" - figyelmeztetett nemrég honlapján az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amely szerint a múltbeli világjárványok esetében több mint fél év kellett ahhoz, hogy a vírus olyan szinten fertőzzön, mint most hat hét alatt.

"Az egyedi esetek összeszámlálása a leginkább érintett országokban már nem szükséges ahhoz, hogy a világjárványt okozó vírus jelentette veszély szintjét vagy jellegét felmérjük, illetve megállapítsuk, hogyan lehet a legmegfelelőbb módon reagálni a betegségre" - állapította meg a WHO, amely ezért nemrég beszüntette a járvány alakulásával kapcsolatos adatok közlését.

A szervezet kérte az érintett országoktól, kísérjék figyelemmel a vírus veszélyességének növekedésére utaló jeleket, például az egyes lakosságcsoportokon belüli súlyos, illetve halállal végződő fertőzéseket és a szokatlan tüneteket.