Népszabadság: A politikába bukott bele a Hospinvest

Vágólapra másolva!
A saját hiszékenységének és politikai játszmáknak esett áldozatul a Hospinvest a cég tulajdonosa szerint. A fő hibájuk az volt, hogy hittek a kormány egészségügyi átalakítási szándékában - mondta Kollányi Gábor a Népszabadságnak.
Vágólapra másolva!

A Hospinvestet nem az ellenfelei verték szét, hanem a saját hiszékenysége tett tönkre, mert elhitték és komolyan vették 2006-ban mindazt, amit a kormányprogramban az egészségügy átalakításáról írtak és mondtak - jelentette ki a csütörtöki Népszabadságnak adott interjújában a cég tulajdonosa.

Az előző kormány nem hozta meg a programja megvalósításához szükséges döntéseket, vagy ha mégis, akkor a megvalósítással tértek el azoktól - fejtette ki Kollányi Gábor. A cégvezető példaként megemlítette, hogy sok ígéretet kapott arra, hogy a 13. havi bért szektorsemlegesen fizeti ki az egészségpénztár, vagy az iparűzésiadó-kötelezettséget a közfeladat ellátásához igazítják, de "ezekből semmi nem lett".

"A HospInvest gazdaságilag lehetetlenült el, de politikai okokból lett ennyire zajos a történet. A bukást egyértelműen a meg nem hozott politikai döntések okozták" - jelentette ki Kollányi Gábor. Ezzel arra utalt, hogy az egészségügyi intézmények gazdasági társasággá alakulását a kormány szorgalmazta, majd pénzügyileg azt támogatták, aki nem alakult át. Azokat, akik megtették, büntette a finanszírozás, mert nem juthattak hozzá minden olyan pénzhez, ami az önkormányzati és állami intézményeknek járt - tette hozzá.

Az egri kórház körüli háborúval kapcsolatban azt mondta, hogyha időben kivonultak volna a városból, akkor "csendesebb lenne az elvérzés".

A többi, még talpon lévő kórház-üzemeltető cégre célozva azt mondta, azoknak is hasonló veszteségeik vannak, mint a Hospinvestnek. "Még ha egyelőre csend is van köröttük, napjaik meg vannak számlálva" - jósolta.

A lap emlékeztet arra, hogy a hét elejétől már felszámolóbiztos irányítja a Hospinvest Zrt.-t, és ő egyezkedik a hitelezőkkel. Ennek oka, hogy a befektetőtárs, az EBRD kilépése után a cég csődvédelembe menekült, majd Eger, Hatvan, Gyöngyös és Kiskunhalas önkormányzatai sorra felmondták a kórházaik üzemeltetésére kötött szerződést a Hospinvesttel.