Már fiatalok is elájulnak a hőségben

Vágólapra másolva!
Megugrott a hőségben az ájulásos rosszullétek száma, a mentőket már nemcsak idős emberekhez, hanem fiatalokhoz is többször riasztják. Több szervezet vizet oszt, a vonatok pedig egész nap országszerte késni fognak, mert a kánikula miatt sebességkorlátozás van érvényben a pályákon. A közszlgák levehetik a harisnyát és a nyakkendőt a hőségre való tekintettel.
Vágólapra másolva!

Jelentősen emelkedett a mentők esetszáma a hőség miatt: miközben a fővárosban átlagosan naponta 350-400 riasztást kapnak, csütörtökön már a kora délutáni órákig több mint 500 helyre kellett kivonulniuk - mondta az [origo]-nak Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője, aki szerint ez akár 40 százalékos emelkedést is jelenthet. Hozzátette, vidéken, főként a nagyvárosokban is hasonlóan megnőtt a meleg okozta rosszullétek száma, de a közterületi rosszullétek többsége szerencsére ártalmatlan ájulásos rosszullét.

A mentőszolgálat szóvivője szerint ugyanakkor változott, hogy már nemcsak az idős, illetve valamilyen betegségben szenvedő emberek lettek rosszul, fiatalokhoz ugyanúgy riasztották a mentőket. "Tavaly és idén nyáron is már sokkal pontosabb előrejelzési rendszer működött, a média is jó előre tudósított a hőségriadóról, de a fiatalok kevésbé fogadják meg a jó tanácsokat, azt hiszik, nekik nem eshet bajuk" - mondta Győrfi. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a melegben az autósok is bágyadtabbak, hosszabb a reakcióidejük, ezért a közlekedőknek is elővigyázatosabbnak kell lenniük.

A közigazgatásban dolgozók a hőségre való tekintettel öltözhetnek a szokásosnál lazábban is. Molnár Csaba kancelláriaminiszter ugyanis arra kérte a közszolgák vezetőit, hogy ne vegyék figyelembe a hivatali öltözködésre vonatkozó előírásokat, engedjék meg, hogy a nők ne húzzanak harisnyát, a férfiak pedig ne vegyenek nyakkendőt.

Folytatódott a vízosztás

A főváros több pontján, így a forgalmas útkereszteződésekben ingyen ivóvizet osztanak a másodfokú hőségriadó miatt a járókelőknek és az autósoknak - közölte a katasztrófavédelem szóvivője, Szentes György csütörtök délben. Hozzátette, a másodfokú hőségriadó egyelőre nem adott pluszmunkát a tűzoltóknak és a katasztrófavédelmi szakembereknek.

Az önkormányzatok és a Fővárosi Vízművek szintén több helyen vizet osztanak, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. pedig reggel 6 órától mossa és hűti Budapest utcáit. Nappal a lakótelepek, illetve a sűrűn lakott városrészek mellékutcáit, éjjel a fő-és tömegközlekedési úthálózatot locsolják.

Biztonsági sebességkorlátozást vezetett be a MÁV

A hőség miatt csütörtök déltől jelentős sebességkorlátozást vezetett be a MÁV a vonatok biztonságos közlekedése érdekében - közölte Sigulinszki Tibor, a MÁV szóvivője. Déltől este 7 óráig ezért a teljes vasúti közlekedésben vonatelmaradásokkal, jelentős késésekkel és csatlakozás-mulasztásokkal kell számolni. Az IC vonatok éjfélig pót- és helyjegy megváltása nélkül igénybe vehetők, az előre megváltott helyjegyeket kezelési költség levonása nélkül visszaváltják - mondta a szóvivő.

A hőség miatt minden vonalon sebességkorlátozás van: azokon a vonalakon, ahol 80 kilométer per óránál nagyobb sebességre van kiépítve a pálya, legfeljebb ennyivel, ahol 40-80 kilométer per órával közlekedhetnek a vonatok, ott az engedélyezett legnagyobb sebességet 20 kilométer per órával csökkenteni kell. Este 7 óra után a MÁV megkezdi a forgalom helyreállítását, de a teljes menetrend szerinti közlekedés várhatóan csak a holnap reggeli üzemkezdetre várható.