Óriáskoalíciót hozott össze a bulitilalom

Vágólapra másolva!
Egy jobbikos kezdte, SZDSZ-esek folytatták a tilatkozást a terézvárosi önkormányzat rendelete ellen, amely megölné az éjszakai életet a kerületben. A képviselőtestület különösebb vita nélkül fogadta el a rendeletet, de a jegyzőkönyvből kiderül, hogy még az egyik támogató is megjegyezte, a szabályozás "messze van a tökéletestől". Több szkeptikus képviselő már azzal számol, hogy a rendelet nem is éri meg a hatályba lépését.
Vágólapra másolva!

Június 11-én a VI. kerületi képviselők csont nélkül, egyetlen nem szavazat és egy tartózkodás mellett fogadták el Kékesi Tibor szocialista képviselő rendeletét az üzletek éjszakai nyitvatartási rendjének korlátozásáról. Az [origo] által megtekintett jegyzőkönyvből kiderül az is, hogy az elmúlt másfél hétben hatalmas visszhangot kiváltó rendelet elfogadását nem előzte meg mélyebb vita.

Egyedül a nemmel szavazó korábbi fideszes, jelenleg jobbikos Gyenge Zsolt volt az, aki hosszabban hozzászólt az előterjesztéshez, amelyet "enyhén szólva is nevetségesnek" nevezett. "Olyan problémába fog belecsúszni az önkormányzat, amibe körülbelül egy vagy két évvel ezelőtt sikeresen bele is csúszott, amikor is előírtuk, hogy éjszaka nem lehet alkoholt árulni a kerület üzleteiben. (...) arról van szó, hogy Terézvárosban egyszerűen nincs közrend és nincs közbiztonság, vagy legalábbis nem olyan szinten, mint ami elvárható lenne" - olvasható a jegyzőkönyvben a korábban fideszes, jelenleg jobbikos Gyenge Zsolt felszólalása. A képviselő akkor vált országosan ismertté, amikor 2006-ban nyilvánosságra került róla egy fotó, amelyen SS-egyenruhát viselt.

Gyenge így érvelt: "Gyakorlatilag itt megpróbáljuk összekeverni a körtét az almával, ugyanis nem azzal van a probléma, hogy az emberek elmennek vásárolni egy éjszakai üzletbe, nem azzal van a probléma, hogy elmennek és szórakoznak, hanem azzal van probléma, hogy ezek közül az emberek közül bizonyos személyek vásárolnak alkoholt, amit az utcán fogyasztanak el (...), csúnyán berúgnak, majd ezután az utcán végzik el a dolgukat, megrongálnak járműveket vagy éppen ott üvöltöznek." Gyenge beszélt arról is, hogy fölösleges a kerület olyan részeire kiterjeszteni a rendeletet, amelyek kívül esnek a "fiatalok által látogatott szórakozóhelyek vonzáskörzetén, azaz például a Dózsa György út környékén vannak. Az eljárást ezért a "kollektív bűnösség elvének alkalmazásához" hasonlította.

"Nagyon nehéz téma, nehéz is megfogni"

Kékesi Gyenge ellenérveire azt válaszolta, hogy a rendeletmódosítás nem érinti a most is érvényben lévő alkoholforgalmozással kapcsolatos rendelet szabályozását, az önkormányzatnak pedig megvan a lehetősége arra, hogy szabályozza a lakók jogaival kapcsolatos területet. A vigalmi negyeden kívül eső területek korlátozásaival kapcsolatban felhozott érvekre nem reagált.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=nPOVrn5WjkzloYkw

Külföldiek a rendeletről

Hassay Zsófia képviselő, a Fidesz frakcióvezetője ugyan megszavazta a rendeletet, de némi fenntatásokkal: "(...) a rendeletet alapvetően üdvözöljük, és jónak tartjuk, bár nagyon nehéz téma, nehéz is megfogni. Én azt gondolom, ez is messze van a tökéletestől, de díjazzuk, hogy legalább próbálkozás történik rá". Hassay azt is megkérdezte Kékesitől, hogy mi történik olyankor, ha egy kétfős háztartás egyik tagja támogatja az alattuk lévő üzlet működését, a másik pedig ellenzi. Kékesi erre azt válaszolta, hogy a vonatkozó pont alapján egyértelmű, hogy "az egy sorban lévő jogosultak tekintetében többségi döntést kell hozni".

Az egyedüli tartózkodó az SZDSZ-es Rabin László volt, aki az [origo]-nak azt mondta, hogy tartózkodása nemet jelent. Mint mondta, ezzel azt akarta jelezni, tudja, hogy létezik probléma, de azt is tudja, hogy nem a rendeletben írottak jelentik rá a megoldást: "Nem egy délutáni műfaj a Broadway" - mondta. "Én is ott lakom, volt rá eset, hogy éjjel 2-kor technodiszkót nyomtak ki az Andrássy útra, de megvannak az erre vonatkozó szabályozások, azokra kell érvényt szerezni. Fontos a lakosság éjjeli nyugalma, de a lakosság értelmes, öntudatos, lokálpatrióta része megérti, miért ügyefogyott ez a rendelet."

Jobbikos és liberális tiltakozás

Rabin és Gyenge egymással totálisan ellentétes politikai oldalon foglalnak helyet, és azt mondták, nem tulajdonítanak különösebb jelentőséget annak, hogy ebben az ügyben közel áll egymáshoz a véleményük. A tiltakozókhoz csatlakozott időközben a szintén SZDSZ-es Demszky Gábor által vezetett Főpolgármesteri Hivatal is, amely szerint a szórakozónegyedek egész Budapest kulturális arculata szempontjából meghatározók és emellett komoly idegenforgalmi és iparűzési adóbevételt termelnek a városnak.

A magát szabadelvűként hirdető Újkorcsoport nevű civil szervezet elnöke hétfőn az Alkotmánybírósághoz fordult. Szerintük a terézvárosi önkormányzat visszaél a rendeletalkotás jogával, ezért a szervezet azt várja az Ab-től, hogy megállapítsa: a nyugalomhoz való jog mellett létezik-e a kulturált szórakozáshoz való jog. Pénteken pedig az MDF kérte arra a terézvárosi döntéshozókat, hogy vonják vissza a rendeletet. A párt rendeletalkotás helyett azt javasolta, hogy a már meglévő jogszabályokat kell betartatni és meg kell erősíteni a rendőri jelenlétet a szórakozóhelyek környékén.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=H6qA7fxmzv5TkPXI

Tiltakozó koccintás

A vitatott rendelet szeptember elsején lépne hatályba, de kérdés, hogy túléli-e a széleskörű tiltakozásokat. Gyenge szerint a képviselői testület bármely tagja, de akár a polgármester is kezdeményezheti a rendelet visszavonását. Ha ez nem valósul meg, Gyenge a legközelebbi testületi ülésen, szeptemberben mindenképpen kezdeményezni fogja a visszavonást. A képviselőtestület ülését addig csak a polgármester hívhatja össze legalább 8 képviselő kezdeményezésére.

Rabin szerint azonban nem lesz szükséges Gyenge Zsolt szeptemberi ellenrendelete: "Szeptemberre ki fog derülni, hogy ez nem életszerű dolog. A visszhangja aláássa a rendeletet, a kitalálók már gőzerővel dolgozhatnak azon, hogyan lehetne visszavonni"

"Mari nénit senki nem fogja képviselni"

Hassay szerint augusztus végéig van gondolkodási idejük, ha változtatni akarnak a szeptemberrel életbe lépő rendeleten. "Most nyilván beindult a vendéglátós lobbi, de a Mari nénit senki nem fogja képviselni. Ha az önkormányzat nem képviseli a lakókat, akkor ki fogja?" - érvelt amellett, hogy a kerületben tapasztalható problémákat mindenképp orvosolni kell. "Valójában 100-150 szórakozóhely kapcsán merül fel folyamatos panasz. A nagy viták mindig a Liszt Ferenc téri teraszok miatt vannak, ahol az is gondot okoz, hogy nem lehet elmenni babakocsival."

Rabin szerint nem véletlen, hogy éppen most került napirendre az üzletek nyitvatartásának kérdése. Szerinte két oka lehet annak, hogy a témát éppen most vették elő. "Az egyik - sanda feltételezés, hogy gügyögős kampányról van szó, aminek a lényege, hogy megmutassuk a lakosnak, hogy nagyon mellette vagyunk." A másik ok szerinte az, hogy Terézváros elterelje a sajtó figyelmét "más, a testületi ülésen született botrányos döntésekről a parkolások pályáztatásával kapcsolatban." Bár, mint mondta, nem tudja, vannak-e ennyire furfangosak kollégái.