Az aknafedő problémája okozhatta az Aquaworld-tragédiát

Vágólapra másolva!
Az Aquaworldben történt csütörtöki tragédia egyik szemtanúja az [origo]-nak azt mondta, hogy a kisfiú alatt beszakadt a medence aknája, és így esett bele a vízelvezető csatornába. A gyerek mellett felnőttek is álltak, de nem tudtak segíteni rajta - mondta a szemtanú, akinek beszámolóját közvetetten más források is megerősítették. A rendőrségi nyomozás zajlik, többek között a strand kameráinak felvételeit vizsgálják.
Vágólapra másolva!

Ketten is álltak a kisfiú közelében, mikor beleesett az aknába, de esélyük sem volt elkapni, olyan gyorsan történt - állította az [origo]-nak egy szemtanú, aki csütörtökön egy a szörfmedence feletti csúszdánál várakozott barátaival, mikor a tragédia történt. A neve elhallgatását kérő fiatal nő elmondta: a gyerek éppen szörfözni készült, ezért a bukósisakokat tartó kosár felé ment, közben rálépett a lemezre, ami az aknát fedte. "Láttuk, ahogy beszakad alatta, a kisfiú egyetlen pillanat alatt eltűnt" - mondta a szemtanú.

A nő szerint a gyerek közelében állt egy férfi, aki valószínűleg a medence mellett dolgozó alkalmazott, illetve a szörfoktató lehetett, és ő azonnal odament, lenézett a lyukon át. "Meg tudom érteni, hogy nem ugrott utána, még fentről is látszott, ahogy a gépek közt örvénylik benn a víz, azonnal a kisfiú sorsára jutott volna" - mondta a szemtanú, akinek becslése szerint 2-3 perc telt el, mire leállították a hullámkeltő lapátokat.

"Elkezdték feltépkedni a medence borítását"

"Addigra megjelent két vízimentő, egyikük lement az aknába a gyerek után, de közben elkezdték feltépkedni a medence borítását is, biztos azt hitték, hogy a medence végénél szorult be a kisfiú" - mondta. Közben újabb életmentők érkeztek, és a medence másik felén lévő aknában is keresni kezdték a gyereket. A szemtanú szerint a mentők 10-15 perc múlva értek a helyszínre. Mikor a tűzoltók is odaértek, egyikük akkor kezdett idegesen kiabálni, hogy miért nincs még kiürítve a helyiség - tette hozzá.

Közben egyre többen gyűltek a medence köré, de addigra már elkezdték kihajtani őket - mondta az [origo]-nak nyilatkozó szemtanú, aki még látta, hogy - nagyjából 15-20 perccel a kisfiú beesése után - felnyitották a gépház tetejét, és beugrott egy tűzoltó, aki megtalálta a súlyosan sérült holttestet. "Akkor már mondták be a hangszórón, hogy mindenki hagyja el a helyszínt, de mentünk mi magunktól. Mindannyian szinte sokkot kaptunk" - mondta, hozzátéve, hogy a kisfiú szüleit egyáltalán nem látták, nem voltak a közelben.

Forrás: Kovács Miklós
Egyik olvasónk, Kovács Miklós felvétele a szörfmedencéről

A beszámoló több részletét megerősítették más források is. Az ügyben nyomozó Budapesti Rendőr-főkapitányság egyelőre nem nyilatkozik a részletekről, de egy névtelenséget kérő rendőrségi forrás elmondta, hogy vizsgálnak egy olyan verziót, amely szerint az aknafedéllel volt valamilyen gond. "A kisfiú az aknafedővel együtt zuhant be a medence aknájába" - mondta forrásunk.

Egy a szörfmedencéhez a baleset után érkező strandoló pedig szintén arról számolt be, hogy a mentésen dolgozók elkezdték feltépni a medence borítását. Ő is azt mondta, hogy már javában tartott a keresés, amikor kiterelték a helyszínről az embereket.

A tragikus baleset csütörtök délután történt. A rendőrség akkor annyit közölt, hogy egy kisfiú a szörfmedence egyik vízelvezető csatornájába esett, és meghalt. A Budapesti Rendőr-főkapitányság halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt ismeretlen tettes ellen indított nyomozást.

Kelecsényi Ágnes, az Aquaworld marketing- és értékesítési igazgatója péntek este az [origo]-nak azt mondta: sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudja egyelőre a szemtanúk által elmondottakat. Annyit tudott közölni, hogy a tragédia valóban a szörfmedencében, az aknánál történt. Kelecsényi szerint a rendőrség mostanre kettő vagy három szemtanút kihallgatott, a szemtanúk beszámolói és a kamerák felvételei lesznek az alapvető bizonyítékok az ügyben. Kelecsényi hozzátette: a rendőrségi eljárással párhuzamosan folyik az Aquaworld saját belső vizsgálata is, egy harmadik szálon pedig műszakilag vizsgálják a medencét és az aknát. Amint mindhárom vizsgálat befejeződik, és összevetik a kapott eredményeket, akkor tudnak majd pontos információt mondani - mondta az igazgató.

A strand nyitva, de a szörfmedence zárva

A tavaly év végén megnyitott Aquaworld pénteken kinyitott, de a szörfmedencét zárva tartják. Ezt eleve csak bizonyos időközönként indítják be, és több olvasónk is jelezte, hogy ők a strandon járva azt tapasztalták, hogy a szünetekben nem volt felügyelet alatt a medence. "Jöttem-mentem egész nap, és azt láttam, hogy amikor nem működött a medence, akkor nem volt ott úszómester" - mondta telefonon Kovács Miklós, aki csütörtökön az Aquaworldben tartózkodott, és még a baleset előtt le is fotózta a medencét.

Kelecsényi Ágnes, az Aquaworld marketing- és értékesítési igazgatója pénteken az [origo]-nak azt mondta, hogy a medence nem volt üzemen kívül, csak nem működik állandóan, hiszen félóránként indítják el a hullámgépet. Közölte, nem igaz, hogy senki ne figyelt volna a medencére, mint mondta, úgynevezett animátor ügyel a szörfmedencében tartózkodókra.

Az élményfürdő területén több helyen vannak térfigyelő kamerák, így a teljes belső, illetve külső teret meg tudják figyelni, ezeket a felvételeket adták át a rendőrségnek - mondta Kelecsényi Ágnes.

A rendőrség pénteken közölte, hogy vizsgálják az Aquaworld élményfürdő szörfmedencéjét figyelő kamera felvételeit. Az [origo] kérdésére elmondta: az eljárás során a műszaki jegyzőkönyveket és leírásokat is fel fogják használni. Hozzátette, műszaki szakértőt rendelnek ki, de egyelőre nem lehet megmondani, mikorra zárulhat le a nyomozás.

Skót cég volt a gyártó

A Blikk információjával kapcsolatban, miszerint már tíz napja észlelték és jegyzőkönyvbe is vették a szörfmedence csatornafedelének meglazulását, a marketingigazgató annyit mondott: minden jegyzőkönyvet - ahogy a helyszínről készült felvételt is - azonnal a baleset után átadták a rendőrségnek, amely ezeket is átvizsgálhatja. Kérdésünkre válaszolva arról is beszélt: kapcsolatban vannak a szörfmedence skót gyártójával, és a gyártó munkatársai a hétvégén személyesen is Budapestre utaznak.

Az [origo] talált egy hullámmedencék gyártására specializálódott skót céget, amelytől szerettük volna megtudni, hogy ők szállították-e az Aquaworldnek a szörfmedencét és hogy szerintük mi okozhatta a balesetet. A társaság vezetője azonban az [origo] többszöri telefonos megkeresésére sem reagált.

Hiányos a balesetvédelmi szabályozás és ellenőrzés az úgynevezett mutatványos berendezéseknél, amilyenek például az élményfürdők, körhinták vagy felfújható ugráló várak - mondta pénteken az MTI-nek egy minőségtanúsítványok kiadásával foglalkozó cég vezetője, Madaras Gábor az Aquaworldben történt balesettel kapcsolatban. Szerinte ezen a területen csupán általános szabályozás van, amit a gazdasági tárca rendelete tartalmaz, azonban az ellenőrzésnek nincsenek részletszabályai. Hozzátette, hiányozik az illetékes önkormányzatok határozott fellépése is, hogy érvényt szerezzenek a balesetvédelmi előírásoknak.

A szakember szerint jelenleg csupán az egyes berendezések, egy aquapark esetében például csak a vízforgatók, csúszdák ellenőrzését kell bizonyos időszakonként elvégezni, de a környezetüket, a létesítmény egészét nem. Így történhet, hogy a csúszdák közti járda vagy egy szerelőakna miatt akkor is balesetveszélyes egy létesítmény, ha az alapvető berendezéseket átvizsgálják.