A robbantós videóról érdeklődik Bajnai az IRM-nél

Vágólapra másolva!
Tájékoztatást kért Bajnai Gordon kormányfő az igazságügyi minisztériumtól annak a robbantásos felvételnek az eredetéről, amelyet a Magyarok Nyilai nevű szervezet egyik tagjának számítógépén találtak. A felvételről korábban azt állította Draskovics Tibor igazságügyi miniszter, hogy magyar terroristák robbantanak rajta, jóllehet semmi sem bizonyítja, hogy a Magyarok Nyilainak valóban köze lenne a felvételen látható detonációhoz.
Vágólapra másolva!

Bajnai Gordon miniszterelnök tájékoztatást kért az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumtól (IRM) a Draskovics Tibor rendészeti miniszter által pénteken bemutatott robbantásos felvételről. A kormányfő erről egy debreceni sajtótájékoztatón beszélt. Azt mondta, azt szeretné tudni, hogy honnan származik a felvétel.

A felvételt Draskovics Tibor mutatta be pénteken, és összefüggésbe hozta a Magyarok Nyilai nevű szervezet ellen terrorista tevékenység gyanúja miatt folyó nyomozással. A felvétel bemutatása után az MTI pénteki tudósítása szerint kijelentette: "ezt a bombát sajnos valódi magyar terroristák helyezték ott el, ők robbantották föl".

A Hír Tv azonban szombaton azt állította, hogy a felvételen nem a Magyarok Nyilai robbantanak, hanem egy bonyhádi kísérleti robbantást mutat be, amelyet helyi diákok hajtottak végre, akik ellen azóta eljárás is indult. A bonyhádi felvételt készítők egyike a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy a Draskovics által nyilvánosságra hozott képsorok és az általuk készített felvétel ugyanaz (az ügy részleteit korábbi cikkünkben olvashatja).

A Nemzeti Nyomozó Iroda hétfőn sajtótájékoztatót hívott össze az ügyben, hogy tisztázza a kérdést, de ezen csak annyi derült ki, hogy a Magyarok Nyilai egyik, terrorcselekménnyel is gyanúsított tagja letöltött a számítógépére egy felvételt, amelyet ismeretlen személyek készítettek egy házilagos próbarobbantásról. Az nem derült ki, hogy a miniszter mire alapozva állította azt, hogy a felvételen a szélsőséges szervezet robbantott.

A probléma lényege valójában nem érinti a felvételeket - mondta Bajnai kedden Debrecenben. A probléma a kormányfő szerint az, hogy Magyarországon terrorszervezet jött létre, ami elképesztően negatív fordulat, és semmi ok nincs arra, hogy ezt a cselekményt bárki is védje.

Draskovics Tibor igazságügyi miniszter munkáját nem az alapján kell megítélni, hogy honnan vannak a képsorok - mondta Bajnai azokra az ellenzéki támadásokra utalva, amelyek szerint a miniszter bizonyítékot hamisított.