Kártérítést kérünk Ausztriától az árvízkárokért

Vágólapra másolva!
Magyarország kártérítést kér Ausztriától, amiért az osztrák vízügyi hatóság júniusi intézkedései miatt magyar területen keletkeztek károk. Az árhullámok miatt például töltéseket vágtak át Ausztriában, így viszont szántók és erdők kerültek víz alá a magyar oldalon. Több mint ötvenmillió forintot követelünk.
Vágólapra másolva!

Több mint ötvenmillió forint kártérítést követel a magyar állam Ausztriától, mert a júniusi árvíz idején az osztrák intézkedések károkat okoztak Magyarországon - jelentette be Kóthay László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára szerdán Győrben.

A magyar-osztrák vízügyi bizottság győri rendkívüli ülése utáni sajtótájékoztatón a szakállamtitkár azzal indokolta a magyar kártérítési igényt: a nem megfelelő osztrák intézkedések miatt 138 hektár szántó és erdőterület került víz alá Magyarországon a Lajta vízgyűjtőjében, és jelentős védekezési költségek is felmerültek.

A június közepén kezdődött esőzések miatt kritikus helyzet alakult ki Magyarországon. A Lajta és a Rába vízgyűjtő területén jelentős árhullámok alakultak ki, miután az osztrák vízügyi szakemberek töltések átvágására kényszerültek, így az árvíz a magyar határt is átlépte.

Július 2-án a magyar állam szakértője - osztrák kollégájával - bejárta a víztől sújtott magyar területet, és jegyzőkönyvet vettek fel a károkról. Kóthay László szerint az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság több mint 13 millió forintot fordított a védekezési munkákra, de a kár nagyobbik része - mintegy 40 millió forint értékben - azokon a magyar területeken keletkezett, amelyek így víz alá kerültek.

A Magyarország által kezdeményezett rendkívüli ülésen a magyar fél részletesen beszámolt a károkról, és átadta az árvíztől sújtott területek jegyzékét.