Fegyverarzenált foglaltak le Borsodban

Vágólapra másolva!
Többek között gépkarabélyokat, éles lőszereket, kézigránátokat foglaltak le a rendőrök Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A rendőrségnek egyelőre nincs információja arról, hogy az ügynek köze lenne a romák elleni támadásokhoz.
Vágólapra másolva!

Gépkarabélyokat, éles lőszereket, kézigránátokat, páncéltörő gránátot és fegyveralkatrészeket foglalt le a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A rendőrségnek nincs információja arról, hogy az ügynek köze lenne a romák elleni támadásokhoz - közölte az MTI-vel csütörtökön Horváth Lajos alezredes, az NNI főosztályvezetője.

Az NNI július 15-től folytat eljárást lőfegyverrel, lőszerrel visszaélés miatt egy magyar férfi és társai ellen. A nyomozást az encsi rendőrkapitányság rendelte el május 11-én - a Nemzetbiztonsági Hivatal információi alapján -, amikor közúti ellenőrzés közben a gyanúsítottnál szabálytalanul hatástalanított gépkarabélyt, a lakásán pedig éles lőfegyvert találtak.

Később házkutatást tartottak egy Borsod megyei tanyán is, ahol előkerült további 32 hasonló gépkarabély, egy lángszóró, valamint több haditechnikai eszköz és lőszer. A tanya magyar állampolgárságú tulajdonosát a lőszerekkel összefüggésben gyanúsították meg.

Miután az NNI átvette az ügyet, augusztus 5-én újabb hátkutatást tartottak a tanyán, ekkor a nyomozók további 28 gépkarabélyt, 32 különböző éles lőszert, 2 kézigránátot, 1 páncéltörő gránátot, valamint nagy mennyiségű fegyveralkatrészt foglaltak le.

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter szerint korai arról beszélni, hogy a fegyverlefoglalás és a romák elleni támadások között van-e összefüggés. A miniszter az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának csütörtöki rendkívüli ülése után azt közölte: annyit tud elmondani, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal és a rendőrség együttműködésének köszönhetően bukkantak rá a raktárra.