Heti 5 perc zuhany a Venyige utcai börtönben

Vágólapra másolva!
Kétszer annyi a rab, mint amennyi az intézet maximális befogadóképessége, túl sok a feszültség a kintről bekiabáló rokonok miatt, kevés lehetőség van a szabadidő értelmes eltöltésére - Szabó Máté, az állampolgári jogok biztosa szerint rosszak a körülmények a Venyige utcai börtönben. Az ombudsman azért vizsgálta az intézményt, mert ide került sok fogvatratott a takarékossági okból bezárt Gyorskocsi utcából.
Vágólapra másolva!

Előre be nem jelentett vizsgálatot tartott az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a fővárosi Venyige utcai börtönben - olvasható az ombudsmani hivatal csütörtöki közleményében. Szabó Máté megállapította, hogy kétszer annyi előzetes letartóztatásban lévőt tartanak fogva az intézményben, mint amekkora az intézet befogadóképessége.

Az ellenőrzéssel Szabó Máté és munkatársai fel kívánták mérni, miként befolyásolta a fogvatartás körülményeit, hogy ideiglenesen bezárták a Gyorskocsi utcai börtönt, és az ott fogvatartottakat részben a Venyige utcába, részben a Budapesti Fegyház és Börtönbe szállították át.

Az áthelyezések után egy nevelőre jelenleg 80-90 fogvatartott jut. A börtön parancsnoka azt mondta Szabó Máténak, hogy a Venyige utcában a férőhelyek száma elvben 628, a tényleges létszám viszont ennek a kétszerese. Csak férfiakat tartanak fogva, az előzetesen letartóztatottak mellett van itt 120-150 elítéltet is, akik az intézetfenntartási, karbantartási munkákat végzik. A zárkák maximum négy fősek, a parancsnok szerint jobbak a körülmények, mint a Gyorskocsi utcában, ahol 16 fős zárkák is voltak.

Az előzetesen letartóztatottak átlagosan napi 22-23 órát töltenek a zárkájukban, feleakkora helyen, mint amit a jogszabály előír, és ez óhatatlanul komoly feszültségekhez vezet. A parancsnok szerint a négy sétaudvaron biztosítani tudják, hogy minden fogvatartott naponta egy órát a szabad levegőn tölthessen. Aki nem dolgozik, annak fürdésre hetente egyszer, 5 percig van lehetősége, de a zárkákban van meleg folyóvíz is. A telefonálás hetente háromszor 10 perc, a beszélő havonta egy óra, a látogatófogadó helyiség kulturált.

A szabadidő értelmes eltöltésére az előzetesen letartóztatottaknak nagyon kevés lehetőségük van, sem a foglalkoztatásukat, sem az oktatásukat nem tudják biztosítani. Mindössze alkalmanként használhatják a konditermet, a könyvtárat és a közösségi helyiséget. A tisztálkodást, étkezést, mosást mindenkinek a zárkában kell megoldania.

Az előzetesen letartóztatottak száma évek óta folyamatosan növekszik, az előzetesházak telítettsége szinte mindenhol 200 százalékos, ezért további intézetek (például a székesfehérvári) bezárása ellen az ombudsman határozottan tiltakozik.

A közlemény szerint Szabó Máté további vizsgálatot szeretne arról, hogy a Venyige utcai börtönnel szemben a Maglódi úton folyamatosan kiabálnak és testbeszéddel kommunikálnak a fogvatartottak hozzátartozóikkal és ismerőseikkel. Az ombudsman szerint ez a helyzet méltatlan, zavarja a helyi lakosokat, és zavarja a közlekedést, valamint feszültségforrás, hogy a "folyamatosan az ablakon lógó" őrizetest az épület másik részére helyeztetheti az őrszemélyzet.