Vágólapra másolva!
Tavaly és idén 106 millió forint értéklben adtak soron kívül étkezési jegyeket és ajándékutalványokat a gazdasági minisztérium dolgozóinak - ismerte el az NFGM. A minisztérium szerint tavaly 200 millió forint jutalommegvonás volt a tárcánál, és kevesebb embert is vettek fel az engedélyezettnél. Bajnai Gordon akkori miniszter egy levél tanúsága szerint a gazdasági válság hatásainak enyhítésével magyarázta az osztogatást.
Vágólapra másolva!

Tavaly és az idén eddig összesen 106 millió forint, nem rendszeres cafeteria juttatásban részesült a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) 378 dolgozója, miközben 2008-ban 200 millió forint jutalommegvonás volt a tárcánál - közölte a kormányszóvivői iroda. Ezzel az [origo] pénteken megjelent cikkére reagáltak, amelyben beszámoltunk arról: a korábban Bajnai Gordon, jelenlegi miniszterelnök által vezetett tárca több alkalommal is nagy értékű étkezési jegyet és ajándékutalványt adott munkatársainak, miután a válságra hivatkozva takarékossági programot hirdettek a közszférában (cikkünket itt olvashatja).

Az NFGM úgy számol, a rendszeres juttatáson felül adott utalványok havonta és egy főre levetítve 22 500 forintot érnek. Az utalványokat ugyanakkor nem havonta osztották ki, hanem négy alaklommal - tavaly októberben, novemberben és decemberben, majd az idén márciusban - osztottak ki ajándékutalványokat, összesen, illetve három alkalommal - 2008 decemberében, valamint idén januárban és májusban - adtak jelentős összegű étkezési jegyet. Egy, az [origo] birtokába jutott e-mail szerint emellett tavaly novemberben, illetve februárban is fejenként 50-50 ezer forint étkezési jegyet kapott az összes minisztériumi dolgozó, de ez nem szerepel a tárca összesítésében.

Az utalványokat a minisztérium szerint a tárca 2008-as bérmegtakarításaiból fizették, ami abból keltkezett, hogy az engedélyezett létszámnál kevesebb embert vettek fel. Értesülésük szerint Bajnai Gordon tavaly november elején küldött levelet a tárca dolgozóinak. Ebben azt írta: a nemzetközi pénzpiaci válság miatt - hogy ne kelljen elbocsátásokat végrehajtani a közszférában - a kormány megpróbálja visszafogni a bérköltségeket. "Örömmel tájékoztatta" ugyanakkor a miniszter a tárca összes dolgozóját arról, hogy fejenként 50 ezer forint értékű hidegétkezési utalványt kapnak, ami "reményeink szerint ezzel az intézkedéssel, ha kis mértékben is, de csökkenteni tudjuk a nemzetközi válság egyes negatív hatásait" - írta Bajnai.