Meneszthetik a BKV vezérigazgatóját

Vágólapra másolva!
Belebukhat a végkielégítési botrányba Kocsis István, a BKV vezérigazgatója. Az MTI értesülései szerint az MSZP elnöksége szabad kezet adott a budapesti szervezetnek, hogy "levonja a személyi konzekvenciákat". Névtelenül nyilatkozó szocialista politikusok azt mondták, az elnökség szerint tarthatatlan, hogy a közlekedési társaságnál több tízmilliós végkielégítéseket fizettek ki a távozó vezetőknek.
Vágólapra másolva!

Szabad kezet kapott az MSZP budapesti szervezete az országos elnökségtől arra, hogy szorgalmazza a BKV Zrt.-nél kifizetett végkielégítések ügyeinek kivizsgálását, és levonja az abból eredő személyi konzekvenciákat - mondták az MTI-nek pénteken nevük elhallgatását kérő szocialista politikusok. Ez szerintük azt jelenti, hogy a Hagyó Miklós szocialista főpolgármester-helyettes által kezdeményezett vizsgálat után leváltják BKV vezérigazgatóját, Kocsis Istvánt.

Az MTI információi szerint a BKV-s végkielégítések ügyét az elnökség ülésén Lendvai Ildikó pártelnök hozta szóba és Burány Sándor fővárosi pártelnök adott tájékoztatást. Az elnökségi ülésen résztvevők egyetértettek abban, hogy gyors cselekvésre és megoldásra van szükség, mert tarthatatlan, erkölcsileg elfogadhatatlan az, ami a fővárosi közlekedési társaságnál a végkielégítések körül történt, abból le kell vonni a személyi konzekvenciákat. A Független Hírügynökség értesülése szerint Kocsisnak a MÁV Start Zrt-ben betöltött igazgatósági elnöki posztjáról is távoznia kell.

A közlekedési társaságnál a napokban pattant ki a végkielégítési botrány: nyilvánosságra került, hogy Szalainé Szilágyi Eleonórát, a volt humánpolitikai igazgatót tovább foglalkoztatták, miután kifizették neki 100 millió forintos végkielégítését. Bosnyák Gyula volt stratégiai igazgatót egy év munkaviszony után küldték el, majd - a Magyar Nemzet értesülései szerint - 40 millió forintos végkielégítést fizettek neki, akárcsak Regőczi Miklós korábbi kommunikációs igazgatónak.

Kocsis István a hvg.hu információi szerint a Magyar Villamos Művektől (MVM) 80 millió forintos végkielégítéssel távozott. A BKV pénteken azt közölte az MTI-vel: Kocsis lemondott végkielégítéséről, amikor távozott a MVM-től, csupán a felmentési idejére járó bérét kapta meg. Ennek összegéről a BKV kommunikációs igazgatója nem tudott nyilatkozni.

Andó Sándor szocialista fővárosi képviselő, aki tagja a BKV felügyelőbizottságának (fb), levélben javasolta Székely Gábornak, az fb elnökének: hozzák nyilvánosságra Kocsis Istvánnak, a cég vezérigazgatójának a Magyar Villamos Művekkel (MVM) kapcsolatos nyilatkozatát, illetve az fb ülésén tekintsék át a BKV jelenlegi munkaszerződéseit, az abban foglalt végkielégítéseket és egyéb juttatásokat. Az MTI birtokába jutott levélben az áll, hogy a vezérigazgatói nyilatkozat nyilvánosságra hozatala - köztulajdonban álló cégek vezetőjéről lévén szó - nehezen kerülhető el.