A Pannon Egyetem tagadja a Nemzet vádjait

Vágólapra másolva!
Helyreigazítást kér a Pannon Egyetem a Magyar Nemzettől, amely korábbi - az [origo] által is szemlézett - cikkében az egyetemi belső szabályzatra hivatkozva azt írta, a rektornak is részesedés jár az intézmény pályázatokból, szerződésekből szerzett bevételéből. Az egyetem szerint a lap rossz mondatokat ragadott ki a szabályzatból, a rektor a bevétel csupán 0,02 százalékát kapja.
Vágólapra másolva!

A valóságnak nem megfelelően mutatja be a Magyar Nemzet a Pannon Egyetem vezetőinek jövedelmi viszonyait - erről adott ki közleményt az intézmény, amely helyreigazítást kért a laptól. A Magyar Nemzet az [origo] által is szemlézett cikkében augusztus 4-én azt írta, az egyetem rektorának részesedés jár az intézmény pályázatokból, szerződésekből szerzett bevételéből, az egyetemi szabályzat alapján.

Az egyetem szerint a Nemzet "a szabályzat azon mondatait idézi, melyből az olvasó téves következtetésre juthat a díjazás nagyságát illetően", amikor azt írja, hogy a rektor és a pénzügyi vezető a bevétel jelentős részét "lecsippentik". Valójában az évről évre csökkenő bevétel 0,02 százaléka jár nekik - írja az egyetem, amely szerint 2008-ban és 2009-ben összesen kétszer történt meg ilyen elszámolás. A rektor és a gazdasági igazgató ekkor bruttóban kevesebb mint egymillió forintot kapott.

Korábban először a Blikk, majd több más lap is arról írt, hogy a válság idején az egyetemi és főiskolai rektorok továbbra is milliókat keresnek havonta. Jelenleg az ombudsman és egy bíróság is vizsgálja, nyilvánosságra kell-e hozniuk az állami egyetemek és főiskolák rektorainak havi fizetésüket. Az [origo] megkeresésére egyetlen állami egyetem és főiskola vezetője sem árulta el, mennyit keres. (Erről szóló cikkünket itt olvashatja.)