Vágólapra másolva!
Százezer forintos rendkívüli juttatást kaptak a Pénzügyminisztérium köztisztviselői is tavaly decemberben - derült ki a tárca [origo]-nak küldött válaszából. A minisztérium azt állítja, a gazdasági válság miatt bevezetett takarékossági intézkedések után "drasztikusan lecsökkent" jutalmat kompenzálták így. Az oktatási és a honvédelmi tárca viszont állítja, nem fizettek rendkívüli jutalmat munkatársaiknak.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyminisztérium is adott egyszeri, rendkívüli juttatást köztisztviselőinek az után, hogy a gazdasági válság miatt tavaly ősszel takarékosságot hirdettek az állami szférában - derült ki a Pénzügyminisztérium [origo]-nak küldött válaszából. Arra voltunk kíváncsiak, milyen béren kívüli, rendkívüli juttatásokat - például étkezési jegyet, ajándékutalványt - kaptak a minisztériumoknál dolgozó köztisztviselők a válság kezdete, tavaly ősz óta.

A 2008-ban meghozott takarékossági intézkedések a munkateljesítmény alapján év végén kifizethető jutalmak drasztikus csökkentésével jártak - válaszolta kérdésünkre kedden a Pénzügyminisztérium sajtóosztálya. "Ennek legfeljebb jelképes kompenzációja lehetett az egyszeri, decemberben valamennyi munkatárs számára adott csekély mértékű juttatás", amely "dolgozónként százezer forintos egyszeri juttatás" volt - közölték. Nem derült ki viszont, hogy az általuk csekély mértékűnek nevezett juttatást milyen formában járt.

A pénzügyi tárca válaszában azt hangsúlyozta, hogy évközi megtakarításából finanszírozni tudta a fejenként 100 ezer forintos jutalmat, és ez "a minisztérium havonta jelentkező bérköltségének a felét sem tette ki". Hozzátették, a rendszeres béren kívüli juttatásokat a törvény alapján kapják a köztisztviselők, de nem válaszoltak arra, hogy pontosan milyen értékű rendes juttatásokat kapnak a minisztériumi dolgozók. Nem mondták meg azt sem, hogy az extra jutalomról személy szerint ki döntött, és azt sem, hogy összesen - adókkal együtt - mennyi kiadást jelentett. A pénzügyminiszter a decemberi rendkívüli juttatás idején Veres János volt.

Bajnai osztogatott

Az [origo] múlt pénteken írta meg, hogy a közszférában meghirdetett takarékosság ellenére több alkalommal kapott - a rendes havi juttatások mellett - összesen 200 ezer forintnak megfelelő bónuszt a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) minden munkatársa. Az extra juttatásról Bajnai Gordon akkori gazdasági miniszter, jelenlegi miniszterelnök döntött, egy alkalommal kifejezetten arra hivatkozva, hogy ezzel kárpótolnák a tárca dolgozóit a szorosabbra húzott nadrágszíjért. (Az erről szóló cikkünket itt elolvashatja.)

Cikkünk megjelenése után az NFGM elismerte, hogy összesen 106 millió forint értékben adtak soron kívül cafeteria juttatást a munkatársaknak, az [origo] pedig az összes többi minisztériumhoz is eljuttatott egy kérdéssort arról, hogy más minisztériumokban milyen béren kívüli, rendkívüli juttatásokat osztottak ki.

Akik válaszoltak, ott nincs extra

Az eredetileg megszabott határidőn belül, hétfő estig csak a Honvédelmi Minisztérium és az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) válasza érkezett meg, állításuk szerint ezeknél a tárcáknál egyáltalán nem kaptak extra juttatásokat a munkatársak.

A Honvédelmi Minisztérium állománya (összesen 500 fő) kizárólag a törvények által előírt rendszeres juttatásokat, illetve a szakszervezetekkel megkötött bérmegállapodásban rögzített rendszeres béren kívüli juttatásokat kapja, utóbbi havonta adott hideg étkezési utalvány (6000 Ft/hó) - közölte a honvédelmi tárca sajtóosztálya. Egyéb nem rendszeres juttatásokat a tárca dolgozói "sem a válság kirobbanása előtti időszakban, sem azóta nem kaptak és nem kapnak" - tették hozzá.

Az oktatási tárca szintén azt állította, a köztisztviselőkre vonatkozó törvényben szereplő béren kívüli juttatásokkal kell beérniük a munkatársaiknak, más "rendkívüli kifizetés nem történt". Az OKM dolgozóinak rendszeres béren kívüli juttatása, az úgynevezett cafeteria idén 400 ezer Ft /fő, amit időarányosan fizetnek ki a munkatársaknak - közölte a tárca sajtóosztálya. Elmondták, a munkatársak maguk határozhatják meg, hogy az átlagosan havi 33 ezer forint értékű béren kívüli juttatást milyen formában kérik, többek között étkezési jegy, üdülési csekk, internet-hozzájárulás közül lehet választani.

Az [origo] által megkeresett többi minisztérium egyelőre nem válaszolt kérdéseinkre, türelmet kértek arra hivatkozva, hogy dolgoznak a kért adatok kigyűjtésén, de ez több időbe telik.