Vágólapra másolva!
Havi átlagosan ötmillió forintot keresnek a MÁV vezetői - derül ki a vasúttársaság hétfői közleményéből. A cég egy, a vezetői végkielégítésekről szóló megkeresésre közölt olyan adatokat, melyekből következtetni lehet a vezetők fizetésére. Az [origo] korábban azért indított pert a cég ellen, mert nem volt hajlandó elárulni, mennyit keresnek vezetői.
Vágólapra másolva!

Átlagosan 5-5,4 millió forintot keresnek havonta a MÁV vezetői - derül ki a MÁV hétfői közleményéből. A vasúttársaságot az MTI kereste meg, hogy megtudja, mennyit költött a társaság elmúlt években távozó vezetőinek végkielégítésére. A számokból következtetni lehet a MÁV-vezetők átlagos havi jövedelmére.

A MÁV közleménye szerint 2005 nyara óta 7 felsővezetőt küldtek el a cégtől. Az elmúlt két évben elbocsátott vezetők átlagosan 1,8 havi fizetésüket (9,8 millió forintot) kapták meg végkielégítésként, és 3,5 havi fizetésüket (17,5 millió forintot) a felmondási idő megváltásaként. Ennek alapján a cégvezetők átlagosan 5-5,4 millió forintot keresnek havonta a MÁV-nál, igaz, az nem derül ki a közleményből, hogy pontosan milyen vezetőkről van szó.

A MÁV közölte, a végkielégítésre való jogosultság feltételei és mértéke megegyezik a munka törvénykönyvében meghatározottakkal. A felmondási idő a munkaviszony időtartamától függően 2-8 hónapig terjedt. Arról semmi nem derül ki azonban, hogy a végkielégítés az alapbér alapján jár, beleszámítanak esetleg plusz juttatások is vagy a prémiumok ezen felül értendők.

Nekünk nem árulták el

Az [origo] tavaly májusban indított pert (erről bővebben itt olvashat) a MÁV ellen, mert a vasúttársaság nem volt hajlandó kiadni 32 vezetőjének fizetési adatait, a jutalmakra, felmondási feltételekre, céges autókra és más juttatásokra vonatkozó információkat. Az információkat azért kértük, mert még tavaly májusban Somlyódy Csaba, a főváros cégei felett munkáltatói jogokat gyakorló gazdasági bizottság MSZP-s elnöke azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy a BKV-tól tavaly tavasszal távozott - és a prémiummal együtt havi 3,7 milliós fizetést kapó - Antal Attila korábbi vezérigazgató jövedelmével a MÁV-nál a 30 legjobban kereső dolgozó közé sem kerülne be.

A MÁV megtagadta a választ a vezetői fizetésekről szóló kérdésünkre, ezért Szabó Máté ombudsmanhoz fordultunk, aki állásfoglalásában egyértelműen közölte: a vállalat csúcsvezetőinek fizetése nyilvános adat. Tavaly novemberben a MÁV jogászai arra hivatkozva kérték az eljárás megszüntetését, hogy a cég több adatot közölt az [origo]-val a vezetői fizetésekről. Tavaly novemberi levelükben közölték például, hogy három vezető esetében mennyi lenne a "felmondás esetére járó juttatás" összege.

A MÁV közölte például, hogy Heinzinger István vezérigazgató tavaly év elején havi bruttó 3,2 millió forintot kapott alapbérként, prémiumként pedig az éves alapbér legfeljebb 80 százalékát kaphatja meg. Sipos Sándor portfóliókezelési vezérigazgató-helyettes személyi alapbére tavaly októberben bruttó 2,6 millió forint, Mosóczi László általános vezérigazgató-helyettesé pedig 2,5 millió forint volt.

Ez azonban a kértnél jóval kevesebb adat. Tavaly október végén közölte ugyan a MÁV az [origo]-val az igazgatóság 7 tagjának, valamint a felügyelőbizottság 15 tagjának tiszteletdíját. Az viszont nem derült ki levelükből, hogy az összegek nettóban vagy bruttóban értendők-e.

A Fővárosi Bíróság idén júniusban elsőfokon az [origo]-nak adott igazat, az ítélet szerint a MÁV nem titkolhatja a vezetők fizetését. A MÁV fellebbezett.