Előzetesbe került a vesztegetéssel gyanúsított közterület-felügyeleti vezető

Vágólapra másolva!
Előzetes letartóztatásba került Farkas Kálmán, a terézvárosi közterület-felügyelet vezetője, akit az ügyészség vesztegetéssel gyanúsít. A közterület-felügyeleti vezető a gyanú szerint pénzt fogadott el azért, hogy minél több autóra tegyenek kerékbilincset.
Vágólapra másolva!

Előzetes letartóztatásba helyezte szerdán a Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) Farkas Kálmánt, a terézvárosi közterület-felügyelet vezetőjét, akit az ügyészség azzal gyanúsít, hogy pénzt fogadott el azért cserébe, hogy a közterület-felügyelők minél több autóra tegyenek kerékbilincset.

A Fővárosi Bíróság szerdán azt közölte: a bíróság szeptember 12-ig elrendelte a gyanúsított előzetes letartóztatását. A férfit egyebek mellett vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel gyanúsítják, amit a gyanú szerint hivatali helyzetével visszaélve, bűnszövetségben és üzletszerűen követett el. Az előzetes letartóztatásról szóló döntés nem jogerős, mert ez ellen a gyanúsított és védője is fellebbezést jelentett be.

A bíróság szerint, ha a gyanúsított szabadlábon marad, akkor elképzelhető, hogy befolyásolná a tanúkat, eltűntetne bizonyítékokat, illetve más módon meghiúsítaná a bizonyítást. Emellett a szökés, elrejtőzés veszélye is fennáll, ahogy a bíróság szerint attól is tartani lehet, hogy Farkas újabb büntetendő cselekményt követne el.

A Fővárosi Főügyészség szerint a VI. kerületben a közterület-felügyelők a kerékbilincsek fel- és leszereléséhez a Centrum Parkoló Kft.-t vették igénybe, a cég ezért a tevékenységért bilincselésenként meghatározott összegű szolgáltatási díjat kapott. Így a Centrum Parkoló Kft. érdekelt volt abban, hogy a közterület-felügyelők minél több autóra tegyenek kerékbilincset.

Az ügyészség azzal gyanúsítja a terézvárosi közterület-felügyelet vezetőjét, hogy 2008-ban és 2009-ben minden hónap elején - az előző havi bilincselések számától függően - 500 000-800 000 forint közötti úgynevezett ösztönzési pénzt fogadott el. Az átvett összegből minden hónapban juttatott beosztott közterület-felügyelőinek is, ezzel is ösztönözve őket arra, hogy több kerékbilincset helyezzenek el. Az ügyészség közölte azt is, hogy a gyanúsítottat a bűncselekmény elkövetésén tetten érték.