Leváltaná a BKV vezérigazgatóját az MSZP

Vágólapra másolva!
A lehető legrövidebb idő alatt menesztené posztjáról Kocsis István BKV-vezért a fővárosi MSZP. Kocsis kevesebb, mint egy éve lett a cég vezérigazgatója, de az utóbbi időben rengeteg támadás éri előző munkahelye, az MVM offshore-ügyletei, illetve a közlekedési társaság végkielégítési botránya miatt. Az SZDSZ írásos előterjesztést vár.
Vágólapra másolva!

Kocsis István BKV-vezérigazgató menesztését kezdeményezik a fővárosi szocialisták, mivel a jelenlegi vezetővel nem látnak esélyt a közlekedési társaságnál kialakult helyzet megoldására - közölte csütörtökön Burány Sándor, az MSZP budapesti szervezetének elnöke és Steiner Pál, a fővárosi MSZP-frakció vezetője. A politikusok sajtótájékoztatójukon azt mondták, hogy mielőbbi vezetőváltást szorgalmaznak, és ehhez kérik a koalíciós partner, az SZDSZ és az ellenzék támogatását is.

Steiner szerint a fővárosi szocialisták már csaknem másfél hónappal ezelőtt felvetették, hogy bizalmi válság van a BKV vezetésében, és ez a cég stabilitását veszélyezteti. A társaság felügyelőbizottságának ülésén azonban a frakcióvezető szerint a szocialista tagok kisebbségben maradtak javaslataikkal, amikor a végkielégítések kifizetésének gyakorlatát és az ezt megalapozó szerződések teljes körű vizsgálatát indítványozták.

"Az MSZP politikusai öt nap alatt öt különböző véleményt fogalmaztak meg a nyilvánosság előtt a BKV vezetőjével kapcsolatban" - reagált közleményben az MSZP bejelentésére Ikvai-Szabó Imre SZDSZ-es főpolgármester-helyettes, ai szerint a főpolgármesteri kabinet hétfői ülésén egyetlen szocialista politikus sem terjesztett elő ilyen javaslatot. Ikvai-Szabó szerint a kérdésben a közgyűlésnek kellene állást foglalnia, ehhez várja az MSZP "megalapozott írásos előterjesztését."

Offshore-ügyek és végkielégítés

Kocsis István tavaly szeptemberben lett a BKV vezérigazgatója, korábban - 2008 márciusáig - a Magyar Villamos Műveket (MVM) vezette. Leváltásáról július elején jelentek meg az első hírek, miután Hagyó Miklós MSZP-s főpolgármester-helyettes levelet írt Steinernek arról, hogy a városvezetés jelentős részének megrendült a vezérigazgató iránti bizalma. Hagyó a bizalomvesztést akkor nem Kocsis BKV-nál végzett munkájával, hanem az MVM-nél feltárt gyanús ügyletekkel magyarázta.

Tavasszal derült ki, hogy az állami energiavállalat Kocsis vezetése alatt a cég belső vizsgálata szerint szabálytalan tranzakciókkal jelentős összegeket juttatott külföldi offshore cégeknek. Az Index június végén írt arról, hogy egy bizonyos Mrs. Istvan Kocsis a tulajdonosa az egyik, brit bejegyzésű cégnek, amely közel egymilliárd forintért adott bérbe egy horvátországi szállodát az MVM egyik leányvállalatának, de szerződésbontás után nem fizette vissza a bérleti díjat. Kocsis később iratokkal bizonyította, hogy a cég tulajdonosa nem a felesége.

Július végén pattant ki a BKV végkielégítési botránya, amikor a Magyar Nemzet megírta, hogy a cégtől több vezető is jelentős végkielégítésekkel távozott, Szalainé Szilágyi Eleonóra korábbi humánpolitikai igazgatót pedig a 100 milliós végkielégítés után is tovább foglalkoztatták. Kocsis azt állította, a szerződéseket még az ő hivatali ideje előtt kötötték, illetve eltitkolták előle a kifizetéseket.

A Műegyetemtől az MVM-ig

A rendszerváltás előtt Kocsis a Műegyetemen tanított, kollégiumigazgató is volt. Tagja volt az egyetemi pártbizottságnak, de a rendszerváltás idején az MDF-hez csatlakozott. 1991-ben előbb főmérnöki állást vállalt a Fegyver- és Gázkészülékgyárban, majd helyettes államtitkár lett az ipari minisztériumban. Innen 1993-ban az Állami Vagyonkezelő Rt. vezérigazgató-helyettesévé nevezték ki.

Ezt a posztját a Horn-kormány idején is megtartotta, majd 1996-ban vezérigazgató lett az akkor már ÁPV Rt.-nek nevezett cégnél. Kocsis nevéhez fűződik az erőművek és áramszolgáltatók privatizációja, de az ő aláírása szerepelt a Tocsik Mártával - a róla elnevezett korrupciós botrány kulcsszereplőjével - kötött szerződésen is. Az ÁPV Rt.-től 1997-ben távozott, és a Mátrai Erőművet privatizáló német RWE alkalmazottja lett.

2002-ben tért vissza a közszférába, amikor kinevezték a Paksi Atomerőmű vezérigazgatójának, az ő vezetése idején, 2003-ban történt a súlyos üzemzavar a kettes blokk tisztítótartályában. 2005-ben fölfelé lépett az anyavállalat, az MVM élére. Innen Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök menesztette tavaly márciusban, aki a mai napig hallgat a döntés valódi okairól.