Fokozott rendőri ellenőrzés a fővárosban

Vágólapra másolva!
Fokozott ellenőrzést rendelt el a fővárosban ma 0 órától éjfélig Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány; a fokozott ellenőrzés célja a közbiztonságot veszélyeztető cselekmények, események megelőzése, megakadályozása.
Vágólapra másolva!

A rendőrök igazoltathatnak, ruházatukat, járművüket átvizsgálhatják, a közbiztonságra veszélyt jelentő eszközöket, anyagokat lefoglalhatják, illetve azoknak a rendezvények, események helyszínére történő bevitelét megtilthatják. A fokozott ellenőrzés bevezetésével lehetőség nyílik arra, hogy a gyanús, feltehetően bűncselekményt vagy szabálysértést elkövetni szándékozó személyeket a rendőrség intézkedés alá vonjon - közölte a rendőrség.

A közlemény szerint a rendőrség mindent megtesz annak érdekében, hogy a fokozott ellenőrzés a békésen demonstrálókat és az állampolgárokat ne zavarja, célja kizárólag a jogsértő cselekmények megelőzése, illetve megakadályozása.

Szombatra "Béke mártírja" emlékmenet elnevezéssel tíz, magánszemély általi bejelentés érkezett a BRFK-ra, ezen rendezvények megtartását a rendőrség a gyülekezési törvény alapján megtiltotta. Az emlékmenetet a náci Rudolf Hess halálának évfordulója alkalmából az NS Front elnevezésű magyar nemzetiszocialista tömörülés szervezte. A rendőrség további két, szombatra bejelentett rendezvényt - egy Venyige utcába meghirdetettet és a Nemzeti Munkáspárt által a Tabánba szervezettet - is megtiltott.