Éhségsztrájkolnak a civilek az osztrák szemétégető ellen

Vágólapra másolva!
Éhségsztrájkot hirdettek környezetvédők a heiligenkreuzi szemétégető építése miatt. A szemétégető Ausztriában, a határtól nem messze épülhet fel. Az osztrák és magyar aktivisták két hétig demonstrálnak majd.
Vágólapra másolva!

Éhségsztrájkkal tiltakoznak magyar és osztrák környezetvédők hétfőtől két héten át a határ osztrák oldalán, a heiligenkreuzi ipari park területére területén tervezett szemétégető ellen - közölte hétfőn Soós Zoltán, a Pro Natura St. Gotthard (PRONAS) elnöke. A szervezet aktivistái egy jurtát állítottak fel a magyar-osztrák ipari park bejáratával szemben, a Szentgotthárdot a 8-as főúttal összekötő út mentén, az építmény köré pedig a korábbi akcióikon is használt kétnyelvű tiltakozó transzparenseiket helyezték el.

Soós elmondta: a PRONAS és az osztrák BIGAS nyolc aktivistája, illetve szimpatizánsa vesz részt az éhségsztrájkban, de menet közben várhatóan többen is csatlakoznak majd hozzájuk, bevállalva néhány nap éhezést az égetőmű elleni tiltakozás támogatására. Akciónkkal arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy Szentgotthárd lakossága elutasítja ezt a szemétégetőt, félti a környezetet, az itt élők egészségét és azokat a lehetőségeket is, amelyek a környezet adottságaira alapozva az idegenforgalom fejlődésében rejlenek - tette hozzá.

Hozzátette, minden eszközzel megpróbálnak tiltakozni a tervezett nagy kapacitású hulladékégető ellen, amelynek építéshez Burgenland tartomány már zöld utat adott, és amelyről most szövetségi szinten egy független környezetvédelmi testületnek kell döntenie. Újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: ez akár azt is jelenti, hogy a síneket is hajlandóak felszedni, hiszen az égetőbe a szemét csak vasúton érkezhet. Azok ellen a bankok ellen is fellépnének, amelyek a beruházást hitelekkel segítik, például bojkottot hirdetnének a pénzintézmények magyarországi leányvállalatai ellen - mondta.

Mint mondta, a magyar álláspont egyértelmű, a kormány határozottan kérte az osztrákoktól, hogy a hulladékégető ne a tervezett helyszínen épüljön fel, és a magyar köztársasági elnök is felemelte szavát a környezetbarátnak nem nevezhető beruházás ellen.

A tiltakozásban részt vevő osztrák szervezet, a BIGAS elnöke, Johann Raunikar arról beszélt, hogy az osztrák közvéleményt eddig egyoldalúan tájékoztatták a tervezett beruházásról, csak a gazdasági előnyeit hangsúlyozták, de az esetleges hátrányairól nem szóltak. Szerinte az engedélyezési eljárás során olyan hibák történtek, amelyek miatt a burgenlandi tartományi hatóságnak vissza kell majd vonnia a kiadott elsőfokú határozatát. Információja szerint ugyanis egy olyan szakértő szakvéleményét is figyelembe vették, aki azt sem tudta pontosan megjelölni, hol épülne fel a tervezett égetőmű.