Nyomozást rendelt el az ügyészség a MIÉP-Jobbik gazdálkodása miatt

Vágólapra másolva!
Nyomozást indít az ügyészség a 2006-os választásokkor létrejött MIÉP-Jobbik a Harmadik út pártszövetség gazdálkodása miatt - hangzott el a Magyar Televízió Híradójában hétfőn. A párt gazdálkodásáért felelő két társelnököt, Csurka Istvánt és Kovács Dávidot gyanúsítottként hallgathatják ki az ügyben.
Vágólapra másolva!

Nyomozást rendelt el az ügyészség a MIÉP-Jobbik a Harmadik út pártszövetség gazdálkodása miatt a Magyar Televízió Híradója szerint. A pártot az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentette fel, miután súlyos hiányosságokat talált a már csak papíron létező szervezet gazdálkodásában. A számvitel rendjének megsértése miatt indult büntetőeljárást a Vám és Pénzügyőrség végzi.

Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a Híradónak elmondta, az ügyészség azért rendelt el nyomozást a MIÉP-Jobbik gazdálkodási hiányosságai miatt, mert az ÁSZ jelentése alapján megállapítható volt a bűncselekmény gyanúja. A nyomozás során tisztázni kell, hogy a számviteli problémákért, illetve a számviteli hiányosságokért a párt vezetői közül ki tartozik büntetőjogi felelősséggel.

Mint mondták, a 2006-os országgyűlési választásokon 2,2 százalékos eredményt elérő párt két év alatt több mint hetvenmillió forint állami támogatást kapott, de a pénzzel nem számolt el. Nem arra használta fel a 2006-ban kapott jelöltarányos költségvetési támogatást, amire kellett volna, de nem fizettek vissza pénzt.

A híradó szerint a MIÉP-Jobbik alapszabálya értelmében a párt gazdálkodásáért a két társelnök, Csurka István és Kovács Dávid felel, mindkettőjüket gyanúsítottként hallgathatják ki az ügyben.

A MIÉP és a Jobbik 2005 végén hozta létre a Harmadik Út elnevezésű mozgalmat, amely a 2006. évi országgyűlési képviselőválasztáson önálló listát állított, és elért eredménye alapján 2006-tól jogosult rendszeres költségvetési támogatásra.

Az ÁSZ június 4-én juttatta el a pártszövetség 2006-2007. évi gazdálkodásáról szóló jelentését az MTI-hez. A jelentés szerint a szövetség szinte minden törvényi előírást és jogszabályt megszegett 2006-2007-es gazdálkodása során.