Vizsgálják a leégett panelház felújítóinak felelősségét

Vágólapra másolva!
Szakértők vizsgálják a szombaton leégett miskolci panelház teljes szigetelőrendszerét, mivel a tűzoltók szerint az segíthette a lakástűz terjedését. A minősítők azt ellenőrzik, hogy a két évvel ezelőtti felújítás során betartották-e az akkori tűzvédelmi szabályokat, és hogy valóban olyan szigetelés került-e a házra, mint amit a papírokon beígértek. A leégett ház átadásakor még nem voltak érvényben a legújabb tűzvédelmi előírások, így a terveket nem látták tűzoltók, és még nagyobb felelőssége volt a kivitelezőknek.
Vágólapra másolva!

A minősítő intézet vizsgálja a szombat éjjel leégett miskolci panelház komplett szigetelőrendszerét és a kivitelezés szakszerűségét - közölte hétfőn a miskolci tűzoltóság. A borsodi megyeszékhely avasi városrészén álló tízemeletes panelház felső 4 szintje égett ki, a tűzoltók szerint többek között a ház szigetelése segítette a lángok gyors terjedését.

A lakóépületet két éve újították fel, az épület homlokzata kapott akkor új szigetelést. A leégett épületről készült felvételeken jól látható, hogy a hatodik emeleten keletkezett tűz belekapott a külső szigetelésbe, és további három emeleten keresztül leégett. Vasárnap a tűzoltóság is azt közölte, hogy az épület szigetelőanyaga "jelentősen befolyásolta a tűz terjedését".

A szakértők most azt vizsgálják, hogy a renováláskor alkalmazott szigetelőrendszer megfelelt-e az akkor érvényben lévő szabályozásnak - mondta az MTI-nek hétfőn Bódi Zoltán, a miskolci tűzoltóság szóvivője. Hozzátette: korábban is volt jogszabály a tűzvédelemre, de a legújabbat, ami jelentős változást hozott, 2008-ban adták ki. A panelprogramban szereplő épület felújításába régebben nem kellett bevonni a tűzoltóságot, nagyobb felelőssége volt a felújítóknak, kivitelezőknek. A tűzoltók véleményét csak 2008 óta kell kikérni a nagy panelházak felújítására beadott pályázatoknál.

Még nem tudják, mi volt a falon

"Semmiképpen sem lehet mondani, hogy a panelház külső szigetelése gyúlékony, tűzveszélyes lett volna, ez elvileg egy bevizsgált termék" - mondta az [origo]-nak Bódi Zoltán. A szóvivő ugyanakkor hozzátette: a hőszigetelő rendszer belsejében volt éghető anyag, és mivel ennek a szigeteléstípusnak is sok fajtája, jobban és kevésbé éghető változata van, a szakértők még nem tudják pontosan, hogy mivel állnak szemben.

A vizsgálat célja ezért az, hogy megtudják, valóban olyan szigeteléssel burkolták-e le a panelházat, mint amit papíron bejelentett a kivitelező, és amiről a tanúsítványok szólnak. A szigetelés előzetes bevizsgálása ugyanis egy mintadarabon történik, de akár az is elképzelhető, hogy végül nem a biztonságosnak minősített anyag, hanem egy másik, veszélyesebb, olcsóbb szigetelés került a falakra a felújítás során.

Bódi szerint a tűzoltók korábban sosem találkoztak a szombatihoz hasonló tűzzel: volt már olyan, hogy lakástűz miatt a külső szigetelés károsodott, de ez volt az első komolyabb eset, amikor valószínűleg a hőszigetelés miatt terjedtek tovább a lángok. Ez azért lehetséges, mert ugyan a panelházakban eddig is volt polisztirol alapú hőszigetelés, de csak a falak belső oldalán, ahol szobánként tűzbiztos falszerkezet határolta körbe a szigetelésdarabokat. A panelprogramban felújított házakat viszont kívülről, összefüggő táblákban borítja a hőszigetelés, amit csak egy vékony vakolat takar - magyarázta a tűzoltóság szóvivője.

Bódi egyelőre nem tudta megmondani, hogy a miskolci tűzeset tapasztalatai miatt felül kell-e vizsgálni a többi felújított panelházat is. "Ha a mi vizsgálatunk megtörténik, a végeredményből a felettes szerveink is fognak kapni, és a szakmának, valamint a jogalkotóknak kell majd levonnia a konzekvenciákat".

Senki nem ellenőrizte az új szigetelést

Az elmúlt két évben több nagy paneltűz is volt Magyarországon: 2007 februárjában Debrecenben, júniusban pedig Budapest XV. kerületében gyulladt ki egy panelház, utóbbinál egy lakó halálra égett.

Takács Lajos Gábor, a Budapesti Műszaki Egyetem szakértője 2007 nyarán azt szorgalmazta, hogy a panelfelújítások során legyen kiemelt szempont az úgynevezett tűzvédelmi megfelelőség, 2007 augusztusában pedig egy a főváros XI. kerületében felújított panelház átadásán Molnár Gyula polgármester beszélt arról, hogy a panelházak rekonstrukciója során nem szabad megfeledkezni a tűzbiztonsági célú felújításokról. Mivel azonban a korábbi esetekben a lángok főleg a liftaknákban, gépészeti aknákban és szellőzőjáratokban terjedtek, a figyelem ezekre, ezeknek a tisztítására összpontosult, a homlokzatra kerülő szigeteléssel pedig nem foglalkoztak.

2008 januárjában, a kibővített panelprogram kiírása során ugyan szóba került a felújított panelek szigetelésének ellenőrzése, de akkor sem tűzvédelmi szempontból. László Tamás, a Fidesz szakpolitikusa azt kifogásolta, hogy a több száz lakásos panelházak homlokzatának felújítására nem kell építési engedélyt kérni, és így a szigetelés minőségét sem ellenőrzi senki. A politikus ezt azért találta veszélyesnek, mert szerinte nem volt biztosított a szigetelés minősége és hatékonysága. Mivel azonban 2008 előtt a tűzoltók sem ellenőrizték a terveket, az ellenőrzés hiánya nyilvánvalóan tűzbiztonsági kockázatokat is felvet.

"Jelenleg nincs olyan jogszabály, ami építésiengedély-kötelessé teszi az hőszigetelési rendszerek felhordását" - erősítette meg az [origo]-nak Bódi László. Ha például egy családi házat szigetelnek, teljes egészében a kivitelezőé a felelősség; a nagy panelfelújításoknál pedig 2008 óta van rálátása a dologra a tűzoltóknak a pályázati anyag alapján.

Elkezdték a dúcolást

A miskolcon leégett ház statikai vizsgálata után a szakértők vasárnap arra jutottak, a hatodik és a hetedik emeleti, kiégett lakások veszélyessé váltak, azokat alá kell dúcolni. A katasztrófavédeledem korábban azt ígérte, hogy ezt még vasárnap elvégzik, a sérült elemek dúcolása azonban végül csak hétfőn reggel kezdődött meg.

Leskó György, a miskolci polgári védelmi kirendeltség vezetője közölte, hogy az épületet folyamatosan takarítják, jelentős mennyiségű hulladékot távolítottak el. Az elektromos rendszert - a villanyáramot - ahol csak lehetett már helyreállították, a víz- és gázszolgáltatás visszaadása azonban időbe telik, mert át kell vizsgálni a vezetékeket. Leskó szerint a helyi védelmi bizottság hétfő délután két órakor ül össze, hogy eldöntse a további teendőket.

Miskolc avasi városrészén, az utóbbi évtizedek egyik legtragikusabb lakóháztüzében a tízemeletes épület felső négy szintjének négy lakása égett ki. Egy 39 éves nő és 13 éves fia a helyszínen meghalt, az asszony 16 éves lányát a miskolci megyei kórház toxikológiai osztályán kezelik. A lány állapota még mindig válságos, lélegeztető gépen tartják életben.

A rendőrség hétfői közleménye szerint a tűz keletkezésének okát még mindig nem sikerült megállapítani, csupán azt tudják, hogy melyik lakásában keletkezett, és onnan hogyan terjedt tovább a felső szintekre. A keletkezett anyagi kár megállapítása is folyamatban van még, de az előzetes tájékoztatások szerint milliós nagyságrendű lehet. (A tűzesetről további részleteket korábbi cikkünkben, itt olvashat).