A kormány tud spórolni százezres bónuszokkal is

Vágólapra másolva!
A minisztériumok csaknem fele továbbra sem árulta el, hogy adtak-e rendkívüli juttatásokat köztisztviselőiknek a válság miatt bevezetett takarékossági intézkedések ellenére. Három minisztériumról korábban megírta az [origo], hogy százezres rendkívüli juttatásokat osztottak szét annak ellenére, hogy a kormány spórolást hirdetett. A Kormányszóvivői Iroda szerint így is lehet spórolni.
Vágólapra másolva!

Nem árulja el a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) és öt minisztérium, adtak-e rendkívüli juttatásokat munkatársaiknak azóta, hogy a gazdasági válság miatt tavaly ősszel takarékoskodást hirdetett a kormány az állami intézményeknél. Az [origo] birtokába került emailekből augusztus elején kiderült, hogy a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium több százezer forint értékű bónuszt osztott ki a tárcánál dolgozó köztisztviselőknek. A gazdasági minisztérium cikkünk megjelenése után elismerte a rendkívüli juttatásokat, az [origo] pedig valamennyi tárcát megkérdezte, adtak-e hasonló bónuszt dolgozóiknak.

Hat minisztérium - a Miniszterelnöki Hivatal, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, a Külügy- , a Földművelésügyi, a Közlekedési, és az Egészségügyi Minisztérium - másfél héttel első megkeresésünk után sem adta ki a kért információkat. Erre a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény szerint legfeljebb 15 napjuk van, azonban a jogszabály szerint a kérést a lehető leghamarabb teljesíteni kell.

A hét válaszoló minisztérium közül háromról kiderült, hogy a kormány által meghirdetett takarékosság ellenére nagy értékű extra juttatásokat osztogatott. Bajnai Gordon akkori gazdasági miniszter, jelenlegi kormányfő döntése alapján a gazdasági tárca dolgozói több alkalommal kaptak összesen 200 ezer forintnak megfelelő bónuszt, míg a Pénzügyminisztériumban 100 ezres rendkívüli juttatás járt. A rekordot eddig az Önkormányzati Minisztérium tartja, ahol a köztisztviselők tavaly december óta összesen 340 ezer forint béren kívüli juttatást - ajándékutalványt, étkezési jegyet és üdülési csekket - kaptak a rendszeres járandóságuk mellé.

Négy tárcánál nincs extra

A Honvédelmi Minisztériumnál, az oktatási tárcánál és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumnál nem kaptak rendszeres béren kívüli juttatásaik mellé pluszt a munkatársak. A kérdéseinkre múlt pénteken válaszoló Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumnál (IRM) sem osztottak bónuszt.

Az IRM kérésünk szerint - egyedül a megkeresett minisztériumok közül - három évre visszamenőleg közölte, milyen cafeteria juttatásokat kaptak náluk a köztisztviselők. Az összesítés alapján 2008-hoz képest idén csökkent a tárcánál a béren kívüli juttatások összege, azt nem részletezték, milyen formában osztották szét a fejenként 258 ezer forintos idei keretet.

Következetes takarékoskodás van a kormány szerint

Miután kiderült, hogy három minisztériumban is százezres extra juttatásokkal kárpótolták a köztisztviselőket a válság miatti takarékoskodásért, megkérdeztük a Kormányszóvivői Irodát, hogy mi a kormány álláspontja erről. "Az államigazgatásban következetesen érvényesül a takarékosodás, a költségek visszafogása. Ez legkevésbé a köztisztviselők javadalmazása terén kérdőjelezhető meg" - válaszolta hétfőn a Kormányszóvivői Iroda, amely szerint az állam takarékossági intézkedéseinek "egyik legnagyobb teherviselői ugyanis éppen a köztisztviselők". Az elvont 13. havi juttatás, a teljesítményalapon megítélt pénzbeli jutalom lehetőségének radikális szűkítése, a bérbefagyasztások súlyosan érintették és érintik ma is a köztisztviselőket - közölték.

A Kormányszóvivői Iroda szerint ezért "semmiképp sem lehet kompenzálásnak, vagy bújtatott visszapótlásnak tekinteni, ha egyes tárcák saját bérmegtakarításaikból törvényesen, etikus módon és helyesen (az elvonásokhoz képest jóval kisebb mértékű) juttatásokat biztosítanak dolgozóiknak". Ezek a juttatások már csak nagyságrendjük miatt sem nevezhetőek kompenzációnak - írta a Kormányszóvivői Iroda, amely levelében emlékeztetett a Gyurcsány-, illetve a Bajnai-kormány közszféra béreit érintő takarékossági intézkedéseire.

A Kormányszóvivői Iroda arra hivatkozott, hogy a jutalmak visszafogásával, és a 13. havi juttatás megvonásával idén 70 milliárdot takarít meg a költségvetés. Azt állítják, hogy például a gazdasági tárcánál havonta munkavállalónként átlagosan 70 ezer mínuszt jelent a "bér jellegű elvonás". Azon is tudnak spórolni, hogy nem vettek fel új embereket a megüresedett helyekre, szerintük utóbbi megtakarítás tette lehetővé, hogy minden dolgozójának étkezési és ajándékutalványt adjon a gazdasági minisztérium. Nem válaszoltak viszont az [origo]-nak arra a kérdésére, hogy a válság idején a megtakarítást a köztisztviselők jutalmazása helyett miért nem valamilyen más célra fordítják.